, , ,

Otvorite svoje poslovanje prema cijelom svijetu – prijeđite na Cloud

17 ožu 2021

Vjerojatno već koristite računalstvo u oblaku, a da toga čak i niste svjesni. Na primjer kada na svojem pametnom telefonu provjerite stanje na bankovnom računu, tada koristite cloud. Ako imate profile na društvenim mrežama, također koristite cloud. Ako koristite aplikacije koje vam pomažu da upravljate vašim poslovanjem ili da šaljete promotivne mailove, isto tako cloud već koristite u vašem poslovanju.

Što je cloud ili računalstvo u oblaku?

Salesforce, platforma za upravljanje odnosima s klijentima, pruža dobru definiciju.

„Jednostavno rečeno, računalstvo u oblaku je računalstvo ili korištenje računala, zasnovano na internetu. Tamo gdje bi u prošlosti ljudi pokretali aplikacije ili programe iz softvera preuzetog sa fizičkog računala ili servera u svojoj zgradi, računalstvo u oblaku omogućava ljudima pristup istim vrstama aplikacija, samo putem interneta.“

Računalstvo u oblaku ili cloud omogućava pristup poslovnim podacima i aplikacijama, s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg uređaja – sve po razumnoj cijeni u usporedbi s troškovima hostinga internih servera.

Popularni cloud tvrtkama nudi mobilni pristup podacima i pomaže im podići konkurentnost na tržištu. Prema istraživanju tvrtke Gartner, do 60% vlasnika tvrtki, do 2022. godine oslanjat će se na računalstvo u oblaku za hosting podataka, time udvostručujući brojke iz 2018. godine.

Zašto je cloud prikladan za poslovanje?

Aplikacije u oblaku zasnovane su na pregledniku i dostupne su s računala i mobilnih uređaja. Početni paketi za freelancer-e ili samostalne poduzetnike koji su na samom početku, mogu biti vrlo pristupačne. Često tvrtke koje pružaju cloud usluge uključuju u njih i usluge fakturiranja, praćenja troškova i određene vrste izvještaja.

Računovodstvene aplikacije u oblaku omogućavaju korisniku pristup njihovim računovodstvenim podacima, slanje faktura i praćenje troškova s bilo kojeg mjesta, a uz konstantne nadogradnje, koje su automatske i diskretne, cloud nudi bolju ponudu od tradicionalnih knjigovodstvenih softvera, time potencijalno štedeći vaše vrijeme i novac.

 

 

Promijenite način razmišljanja o Cloud-u

Najveća prepreka koju vidimo i koja sprečava male i srednje tvrtke da iskoriste prednost “Cloud-a” dolazi s vrha: vlasnici tvrtki, predsjednici ili izvršni direktori. Poslovni lideri će često prenositi bilo kakve odluke u vezi s IT-jem, svojem IT timu. Problem sa ovim pristupom je taj što je odluka o usvajanju cloud poslovanja prvenstveno dio poslovne strategije, a ne IT strategije.

Zbog toga je prvi korak u razvoju strategije u oblaku promijeniti vaše mišljenje o tehnologiji u oblaku.

Evo ključnih mentalnih pomaka koje bi trebalo napraviti:

  • Konkurentska prednost: ako danas ne koristite tehnologiju u oblaku, zaostajete za konkurencijom. Propuštate priliku za eksponencijalno povećanje produktivnosti i konkurentnosti.
  • Vaš IT menadžer ne misli kao vi: kao lider vaše tvrtke, vaš posao je razmišljati o tome gdje tvrtka treba ići, dok je posao vašeg IT menadžera pomoći vam da tamo stignete sigurnom navigacijom u IT prostoru. To je savršeno normalno: vi razmišljate u smislu tržišnog udjela, efikasnosti, produktivnosti osoblja i dobiti, dok vaš IT menadžer razmišlja u smislu tehničkih specifikacija, propusnosti, gigaflopsa, softvera i korisnika.
  • Oblak nije destinacija – to je strategija: Da li mislite da su usluge u “oblaku” još jedan način za skladištenje podataka ili pristupa e-pošti? Usluge “cloud-a” ipak idu neusporedivo dalje od toga i mogu vam ponuditi jeftinije, brže, sigurnije i skalabilnije načine za rast vašeg poslovanja, razvoj novih proizvoda i usluga i još mnogo toga.

Zbog toga, bez promjene načina na koji gledate na tehnologiju u “oblaku”, ne postoji način da krenete naprijed sa strategijom koja koristi njen pun potencijal.

Zašto premjestiti svoju tvrtku u oblak?

Vi najbolje znate koji je pravi izbor za vaše poslovanje, međutim, trebali bi znati tvrtke koje ne koriste cloud tehnologiju postaju rijetkost. Prema istraživanju tvrtke RightScale, jednog od glavnih dobavljača rješenja za rad u oblaku, više od 93% tvrtki koristi tu tehnologiju.

Sve tvrtke koje su se odlučile za prebacivanje na cloud nisu to odlučili zato što je to trenutno aktualno, već zato što rad u oblaku nudi važne prednosti za njihove tvrtke, uključujući i sljedeće.

Pruža fleksibilnost kako se vaše potrebe mijenjaju.

U nedavnom istraživanju, IT direktori i direktor informacijskih tehnologija naveli su operativnu agilnost kao svoj primarni razlog za prelazak u oblak. Kako vaše poslovanje raste, tako će se povećavati i količina opsega interneta koja vam je potrebna. Računalstvo u oblaku olakšava brzo povećanje vašeg kapaciteta interneta, crpeći iz udaljenih usluga dobavljača. Također s jednakom lakoćom možete tu količinu opsega interneta smanjiti, ukoliko bude potrebno.

Omogućava snažan oporavak od katastrofe.

Neplanirana katastrofa može napraviti nepovratne gubitke za male tvrtke. Prije pojave računalstva u oblaku, ulaganje u disaster recovery usluge, bilo je izuzetno skupo za ove tvrtke. Sada male tvrtke mogu primijeniti efikasna rješenja za oporavak od katastrofe bez mnogo unaprijed uloženih sredstava.

Osigurava automatska ažuriranja softvera i sigurnost.

Kod računalstva u oblaku serveri na koje se oslanjate su van objekta i održava ih vaš dobavljač usluge. To znači da redovno dobivate softverska i sigurnosna ažuriranja bez muke koju biste imali kad biste sami to radili. To također znači da imate više vremena da se fokusirate na vaš posao.

Štedi se novac na hardveru.

Premještanjem vaše tvrtke u oblak, uklanja se potreba za skupim kapitalnim troškovima za hardver. S računalstvom u oblaku jednostavno plaćate koliko vam je potrebno, na osnovu modela pretplate.

Konsolidira vaše aplikacije

Možda ćete moći objediniti svoje pojedinačne potrebe aplikacije u jednu uslugu računalstva u oblaku:

  • Google Workspace uključuje e-mail, kalendar, Google dokumente (za kreiranje i dijeljenje dokumenata, prezentacije i obrasce) i Google Sites za kreiranje web lokacija.
  • Tradicionalni uredski paket tvrtke Microsoft, koji je nekad bio dostupan samo u verzijama za desktop koje su koštale stotine dolara, sada je dostupan u verziji u oblaku poznatoj kao Microsoft 365. Prodaje se uz pretplatu, a također uključuje i aplikaciju Microsoft Teams za video konferencije.
  • Ostali dobavljači računalstva u oblaku, nude paket aplikacija uključujući i CRM, kalendar, e-mailu, konferencijske pozive, dijeljenje datoteka itd., a cijene su uglavnom pristupačne za pojedinačne korisnike ali i male tvrtke.

Promovira povećani angažman i suradnju zaposlenika

Kada se pretplatite na usluge u oblaku, članovi vašeg tima mogu raditi bilo gdje i bilo kada, sve dok imaju internet. To znači da možete povećati angažman zaposlenika nudeći im fleksibilan raspored rada i mogućnost rada na daljinu. To također znači da vaši timovi mogu lako pristupati, uređivati i dijeliti dokumente, stvarajući bolje radno okruženje.

Poboljšava sigurnost

Kada tvrtku premjestite u oblak, osjetljivi podaci se čuvaju van uređaja na kojima ste radili, a ne na njima. Ako se jedno od računala vaše tvrtke pokvari, izgubi ili ukrade, i dalje možete pristupiti podacima. Osim toga, možete ih i obrisati na daljinu kako biste bili sigurni da ti podaci nisu ugroženi.

Pruža vašoj tvrtki konkurentsku prednost

Rad s dobavljačem usluge u oblaku znači da će vaša tvrtka imati pristup tehnologiji koja je u klasi velikih tvrtki, a koju sami niste mogli priuštiti. S druge strane, s obzirom da je vaša tvrtka neusporedivo manja, toliko joj je i manje vremena potrebno da se donesu odluke o pravcu u kojem će ići, što vam daje određenu prednost na tržištu.

Znakovi koji govore da vam je cloud potreban

1. Vaši zaposlenici rade na daljinu

Rasprostranjenost Wi-Fi veza i virtualnih privatnih mreža, oslobodila je zaposlenike iz ureda, pružajući im mogućnost rada s bilo kojeg mjesta.

Pružanje mogućnosti zaposlenicima da rade na daljinu može povećati produktivnost, poboljšati moral i potaknuti kreativnost i razmišljanje izvan okvira. Jednom kada računalstvo u oblaku postane dio radnog mjesta, zaposlenici mogu pristupiti potrebnim resursima s bilo kojeg mjesta gdje postoji internet veza.

2. Hardver se približava kraju svojeg životnog vijeka

U okviru male tvrtke, hardver igra vrlo bitnu ulogu i predstavlja značajnu investiciju:

  • Vaši serveri pohranjuju podatke i čine ih dostupnim vašim zaposlenicima
  • Vaši routeri pružaju povezanost koja je potrebna zaposlenicima kako bi mogli raditi svoj posao
  • Vaš firewall održavaju vašu mrežu sigurnom i zaštićenom

Međutim, čak i najbolji hardver ima ograničen životni vijek, a kada se taj vijek završi, pred vama je važna odluka. Što sada? Mogli biste investirati u sustave zamjene, ulagajući više novaca u ono što će brzo biti zastarjeli pristup čuvanju i zaštiti podataka ili biste mogli uskočiti i poput većih tvrtki, integrirati u svoju organizaciju računalstvo u oblaku – za male tvrtke. Da, čak i male tvrtke mogu iskoristiti vrhunsku tehnologiju na razini tvrtke i sigurnost putem oblaka.

3. Trebate zaštititi osjetljive informacije

Kada vodite malu tvrtku, odgovorni ste za integritet i zaštitu osjetljivih podataka kupaca. Samo jedno kršenje može uništiti povjerenje kupaca i naštetiti vašoj reputaciji. Zato vam prelazak na okruženje u oblaku može pomoći da uštedite vrijeme, održite usklađenost i smanjite sigurnosne rizike.

Automatizacijom rezervnih kopija, povećanjem sigurnosti podataka i prelaskom u oblak, možete zaštititi te osjetljive informacije na puno učinkovitiji način. “End-to-End” enkripcija i sigurno skladištenje je sve što je potrebno da svakodnevni podaci vaše tvrtke budu u potpunosti zaštićeni.

Potencijal za budućnost – cloud je future proof

Zahvaljujući navedenim prednostima, cloud je postao temelj poslovne i digitalne transformacije. Prema procjenama, trenutno 69% tvrtki, na neki način već koristi cloud tehnologiju, a 18% planira u bliskoj budućnosti primjeniti takva rješenja. Oni koji su učestvovali u početnoj fazi usvajanja, sada koriste tehnologiju oblaka za efikasnije upravljanje organizacijama, bolje pružanje usluga svojim kupcima i dramatično povećanje ukupne marže profita. Pitanje, stoga, nije treba li koristiti cloud u poslovanju, već kada prelazite na “Cloud”?

Ukoliko želite saznati više o PANTHEON-u u Cloudu nazovite nas na 01 3535 595 ili nam pišite na info@datalab.hr. Naši prodajni savjetnici će vam rado odgovoriti na sva pitanja.

 

 

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X