, , ,

Cloud vs Web vs Desktop ERP – sličnosti i razlike

12 pro 2019

Izrazi poput Cloud ERP, Web ERP i Desktop ERP su danas često prisutni u poslovnom svijetu. Koriste se za različita svrhe, a nerijetko se koriste i pogrešno.

Upravo iz tog razloga smo odlučili objasniti navedene termine kako bismo približili ovu problematiku ljudima koji nisu profesionalci u području poslovnog softvera i informacijskih tehnologija.

Podsjetnik: što je Cloud?

Računarstvo u oblaku (eng. Cloud computing) je model koji omogućava pristup dijeljenim elastičnim (to znači da se mogu po potrebi skalirati) računalnim resursima putem interneta (javni cloud) ili virtualne privatne mreže (privatni cloud), a bez potrebe za intervencijom pružatelja usluge.

U ovoj definicije krije se nekoliko osnovnih karakteristika Cloud rešenja: servis se pruža na zahtjev korisnika („samoposluživanje“), servisu se pristupa putem interneta, angažiranje i raspodjela resursa oblaka se prilagođava potrebama korisnika, moguće je mjeriti korištenje servisa.

Usporedba s poznatim e-mail servisom u cloud-u

Na primjer, Gmail je e-mail servis koji radi na principu cloud-a. Gmail-u možete pristupiti putem preglednika (Chrome, Firefox,…) ili desktop aplikacije kao što su Thunderbird ili Outlook. Dakle, Gmail je cloud servis sa svom pripadajućom infrastrukturom, a način na koji se usluzi pristupa mogu biti i desktop i web.

Slično je i s Cloud ERP-om.  O čemu se zapravo radi?

Cloud ERP podrazumijeva način na koji se ERP sustav isporučuje korisniku i to u smislu hardversko-softverske infrastrukture. Dakle Cloud ERP nema nikakve veze s načinom na koji se tom ERP sustavu pristupa, a koji može biti i Desktop (tzv. thick client) aplikacija i Web (tzv. thin client) aplikacija.

S druge strane, ono što je bitno za Cloud ERP je da je cijela infrastruktura na strani pružatelja usluge. Odnosno, servere, diskove, mrežne resurse, baze podataka, licence i sl. osigurava pružatelj cloud usluge, dok korisnik samo pristupa Cloud ERP sustavu putem svog računala.

Web ERP podrazumijeva način pristupa ERP sustavu. U tom svijetlu, ima smisla usporediti Desktop ERP naspram Web ERP-a jer su oba načini pristupa.

Cloud ERP

Što je bit Cloud ERP-a? Bit je u načinu isporuke, a ne u načinu pristupa. Odnosno, ključ je u tome da krajnji korisnik dobiva ERP rešenje za određenu mjesečnu nadoknadu nezavisno od načina pristupa (Desktop ili Web klijent).

Dakle, kod Cloud ERP-a se infrastruktura (hardver, softver, baza podataka i sl.) nalaze kod pružatelja usluge i korisnik o tome ne mora brinuti. O tome brine pružatelj usluge. Cloud ERP može imati i Desktop i Web klijente za pristup Cloud ERP-u.

Što se troškova tiče, korisnik Cloud ERP-a nema nikakvih troškova hardvera i softvera (osim računala kojim pristupa Cloud ERP rešenju), a sve je regulirano mjesečnom, kvartalnom ili godišnjom pretplatom. Dakle, nema inicijalnog troškova licenci, a nema ni troškova nadogradnje odnosno novih verzija jer su i one uključene u pretplatu. Standardni troškovi implementacije i podrške postoje, ali to je već pitanje stupnja prilagođavanja poslovanju krajnjeg korisnika.

Ono što je dobro je da je često osnovna podrška uključena u cijenu paketa jednostavno zato što Cloud ERP mora raditi stalno te je tako u interesu pružatelja usluge da sustav održava u radnom stanju 24/7, što bi inače korisnik sam morao održavati. Cloud ERP je idealan za mikro, male i srednje tvrtke kojima je fokus na nižim troškovima početka.

Web i Desktop ERP

Ono što vrijedi za Cloud ERP ne mora vrijediti za Desktop i Web ERP. Kako je riječ o načinu pristupa, a ne o vrsti servisa, onda je postavka cijelog sustava na krajnjem korisniku. Odnosno, krajnji korisnik može postaviti infrastrukturu na vlastitoj lokaciji ili na nekom iznajmljenom serveru. Dakle, svi troškovi padaju na teret krajnjeg korisnika, a samim time i odgovornost za održavanje sustava u operativnom (radnom) stanju.

To znači da korisnik mora samostalno odraditi nadogradnje servera, baze podataka, operativnih sustava, sigurnosnih zakrpa i svega ostalog. Također, s aspekta troškova, cijena licenci može biti jednokratni trošak ako je u pitanju kupovina (iako i ovdje ima varijacija s pretplatom), a nadogradnja se plaća godišnje ovisno o vrijednosti licenci, što iznosi 15 – 25% godišnje.

S druge strane kada je cijela postavka kod krajnjeg korisnika, korisnik ima potpunu kontrolu nad sustavom i mogućnosti proširenja i integracije s drugim rešenjima su veća, ali po cijenu visine znanja za održavanje cijelog sustava.

Brzi pregled i usporedba

U sljedećoj tablici smo naveli kraći pregled ključnih parametara sličnosti i razlika Cloud ERP, Desktop i Web ERP-ova.

Parametar Cloud ERP Web ERP Desktop ERP
Lokacija infrastrukture (hardver/softver) Server i baza podataka kod pružatelja usluge. Server i baza podataka kod klijenta ili na iznajmljenom serveru. Server i baza podataka kod klijenta ili na iznajmljenom serveru.
Klijent – način pristupa sustavu Desktop klijent ili Web klijent. Web klijent. Desktop klijent.
Troškovi hardvera i softvera (server, baza podataka…) Nema troškova. Ovisi o postavkama. Ovisi o postavkama.
Troškovi licenci Mjesečna/kvartalna godišnja pretplata. Pretplata ili jednokratni trošak nabavke licenci. Pretplata ili jednokratni trošak nabavke licenci.
Troškovi implementacije Jednokratno. Jednokratno. Jednokratno.
Troškovi nadogradnje novih verzija Uključeno u pretplatu. % od vrijednosti licenci ako je kupovina. % od vrijednosti licenci ako je kupovina.
Troškovi podrške Osnovna podrška – uračunata u cijenu pretplate. Napredna podrška – uglavnom se dodatno naplaćuje. Podrška se posebno naplaćuje. Podrška se posebno naplaćuje.
Kome je namijenjeno? Mikro, male i srednje tvrtke Male i srednje tvrtke. Male, srednje i velike tvrtke.
Prilagođavanje potrebama klijenta Moguća prilagođavanja. Moguća prilagođavanja. Moguća prilagođavanja.
Skalabilnost Da. Da. Da.

Za kraj

Usporediti Cloud ERP, Desktop i Web ERP je kao usporediti kruške i jabuke. Cloud ERP je servis koji korisnik iznajmljuje od pružatelja usluga sa svim osobinama Cloud-a navedenim u gornjoj tablici, a Desktop i Web ERP su načini pristupa. I jedno i drugo može biti Cloud. Što ćete odabrati ovisi isključivo o vašim potrebama. PANTHEON se može naći i u jednoj i u drugoj varijanti, a uskoro će biti dostupan i potpuno funkcionalan Web klijent.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X