, , ,

Migracija poslovanja u cloud – kako i zašto?

19 srp 2018

Za uspješan prelazak na poslovanje u oblaku (cloud) potreban je dobro promišljen pristup. Migriranje u cloud je veliki pothvat, ali ako se dobro isplanira i uspješno izvrši, može rezultirati mnogim prednostima. Proces može biti kompliciran, no s obzirom na prednosti koje cloud nudi, uložen trud i vrijeme se svakako isplate.

 

Zašto poslovanje u cloud-u?

Poslovanje u cloud-u tvrtkama nudi mnogobrojne pogodnosti. Jedna od velikih prednosti je što su vaši podatci u cloud-u sigurniji nego kada su pohranjeni na vašem lokalnom računalu. Pružatelji cloud usluga imaju napredne sigurnosne sustave, a podatke pohranjuju u šifriranom obliku u osiguranim i štićenim prostorima. Osim toga, kopije vaših podataka pohranjene su na nekoliko servera na različitim lokacijama tako da su sigurni od prirodnih katastrofa.

To također znači da vašim podatcima možete uvijek pristupiti, čak i kada jedan server „padne“. Vaši podatci su dostupni bez obzira na to gdje se nalazite, potreban vam je samo odgovarajući uređaj i internetska veza.

Osim toga, pohrana podataka u cloud-u ne zahtijeva održavanje lokalnih servera, zapošljavanje informatičkog tima ni ulaganje u opremu. Troškovi poslovanja su niži, što je osobito pogodno za tvrtke male i srednje veličine.

Veća fleksibilnost, mobilnost, sigurnost i ušteda koju donosi cloud rezultira i većom konkurentnošću.

 

Kako početi s migracijom u cloud?

Iako vam može donijeti velike pogodnosti, ako se ne odradi na pravi način, prelazak na cloud može i naštetiti vašem poslovanju. Stoga je iznimno bitno pažljivo pristupiti ovom procesu. Sljedećih nekoliko koraka bi vam trebali pomoći što uspješnije izvršiti migraciju u cloud.

 

1. Analizirajte postojeće stanje

Prije nego uložite vrijeme i resurse u migraciju u cloud, trebali biste analizirati svoje trenutno poslovanje i postojeću infrastrukturu.

Nakon temeljite analize trebali biste moći odgovoriti na nekoliko bitnih pitanje. Ono najbitnije je „Zašto želite prijeći na cloud?“ Osim toga, trebali biste znati koje aplikacije i/ili podatke želite migrirati u cloud te jesu li aplikacije koje želite migrirati kompatibilne s cloud-om (kao npr. PANTHEON)?

 

2. Odlučite koju cloud uslugu ćete koristiti

Postoje tri različite vrste usluga koje možete odabrati ovisno o potrebama vaše tvrtke:

  • Infrastruktura kao usluga (Infrastructure as a service – IaaS) – u ovom tipu cloud usluge tvrtka koristi cjelokupnu informatičku infrastrukturu pružatelja cloud Korisnik ima kontrolu nad operativnim sustavom i odgovoran je za sigurnost i pravilno rukovanje sustavom.
  • Platforma kao usluga (Platform as a service – PaaS) – u ovom obliku cloud usluge, pružatelj usluga brine o cjelokupnoj infrastrukturi ali i operativnom sustavu. Korisnik na infrastrukturi pružatelja usluge može razvijati i testirati vlastite aplikacije što je posebno zanimljivo tvrtkama koje se bave razvojem softvera.
  • Softver kao usluga (Software as a Service – SaaS) – ova vrsta usluge podrazumijeva korištenje aplikacija koje su pohranjene na serverima pružatelja usluge. Za pristup aplikaciji je potrebna samo internetska veza.

 

3. Odaberite odgovarajući tip cloud-a

Nakon odabira usluge koju želite koristiti potrebno je odlučiti koju vrstu cloud-a želite koristiti. Postoje tri osnovne vrste:

  • Privatni (Private) – infrastrukturu koristi samo jedna tvrtka. Cloud se nalazi na udaljenoj lokaciji ali postoji i mogućnost lokalne implementacije (on-premise). Korištenje lokalnog servera je skuplje ali tvrtki daje potpunu kontrolu nad infrastrukturom uz veću sigurnost.
  • Javni (Public) – infrastruktura se nalazi na lokaciji pružatelja usluge i korisnik nema nikakvu kontrolu nad njom. Također, podatci se pohranjuju na serverima koje koriste i druge tvrtke.
  • Hibridni (Hybrid) – podrazumijeva korištenje i privatnog i javnog cloud-a. Ovaj tip nudi sigurnost privatnog cloud-a i povoljnost javnog.

 

4. Izaberite pružatelja cloud usluga

Kada znate koju vrstu usluge i koji tip cloud-a želite koristiti, vrijeme je da se odlučite za odgovarajućeg pružatelja cloud usluge. Nisu svi pružatelji usluga isti. Postoje kriteriji na koje biste trebali obratiti pozornost pri odabiru onog pravog. Tvrtka koju odaberete trebala bi imati:

  • stabilan i pouzdan sustav
  • financijsku stabilnost,
  • mogućnost pristupa s više različitih uređaja,
  • kvalitetnu korisničku podršku,
  • infrastrukturu koja može skalirati,
  • mogućnost integracije s drugim aplikacijama,
  • detaljan plan za naplatu i
  • omogućen pristup podatcima u svakom trenutku.

Za detaljan pregled karakteristika na koje treba obratiti pozornost pri odabiru pravog pružatelja cloud usluga pogledajte naš webinar.

 

5. Isplanirajte migraciju

Odredite kojim redoslijedom ćete migrirati aplikacije te rokove unutar kojih planirate dovršiti određene korake migracije. Imajte na umu i potencijalne probleme koji se mogu pojaviti tijekom migracije.

Korisno je i odlučiti koje ključne pokazatelje ćete pratiti kako biste znali da je proces migracije bio uspješan.

 

6. Napravite rezervnu kopiju podataka

Prije same migracije u cloud, iznimno je bitno napraviti rezervne kopije podataka (backup). Ovime ćete osigurati svoje podatke u slučaju da nešto pođe po zlu tijekom samog procesa migracije.

 

7. Krenite s migracijom

Ako ste sve dobro isplanirali, sama migracija bi trebala proteći bez poteškoća. Ovisno o količini podataka koje trebate prenijeti u cloud, postupak može potrajati, stoga budite strpljivi. Pratite plan migracije koji ste kreirali i dokumentirajte cijeli proces.

Nakon migracije potrebno je provjeriti da sve aplikacije pravilno rade te da su svi podatci dostupni. Testirajte pomoću više različitih uređaja. Korisnici ne bi trebali imati nikakvih problema pri upotrebi aplikacija bez obzira koji uređaj koriste.

 

Iako sama migracija poslovanja u cloud može biti zahtjevan proces, uz promišljen pristup i dobro osmišljen plan ne bi trebalo biti većih problema. Poslovanjem u cloud-u, vaša tvrtka dobit će veću fleksibilnost i sigurnost te financijske uštede. Pravo vrijeme za prelazak na poslovanje u oblaku je upravo sada!

Izvori

10 Steps to a Successful Cloud Migration
Cloud Computing – Types of Cloud
What are the Benefits of Migrating to the Cloud?
Moving to the Cloud: What to Know & Who to Hire
Cloud computing: 10 steps you have to take to ensure a successful migration to the cloud

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X