Ured – stvar prošlosti?

2 stu 2017

Sjetite se radnog stola prije samo desetak godina. Imali smo desktop računalo, telefon, skener, faks, kalendar i još mnogo raznih drugih stvari i usporedite ga sa svojim radnim stolom danas. Pogledajte svoj ured. Jeste li uopće u uredu? Koliko stvari u svom poslu već radite ili biste mogli napraviti s bilo koje lokacije bilo kada? Cloud je tu, poslovni softver također. Što se sve promijenilo i kuda to idemo?

Video klip ispod pod nazivom «Evolucija radnog stola» objašnjava cijelu situaciju:

Ako bolje pogledamo, vidjet ćemo da poslovno-tehnička evolucija nije utjecala samo na promjene na radnom stolu, kao sastavnom dijelu ureda. I ostali uređaji, pored i oko radnog stola, doživjeli su drastične promjene ili su kompletno eliminirani. U nastavku navodimo samo neke:

Telafaks aparati

Sjećamo li se ovih spravica? Da li ih još uvijek koristite? Vjerovatno sve manje i manje. Faks je zamijenjen elektroničkim faks servisima ili jednostavnim e-mail porukama. A ako pripadate mlađoj generaciji, vrlo vjerojatno se s ovim napravama niste ni sreli – toliko su izašle iz upotrebe, ali i iz mode J

Na kraju krajeva, ako razmišljamo o ekologiji, svakako trebamo misliti i o uštedi papira i očuvanju šuma.

Skeneri

Skener je bio također sastavni dio svakog ureda. I danas nije rijetkost da se skener kombiniran sa štampačem i faksom nađe u uredima, ali sve se rjeđe i rjeđe koristi. Suvremeni mobilni telefoni s aplikacijama poput Office Lens-a ili jednostavnom aplikacijom za kameru vrlo kvalitetno rješavaju problem skeniranja dokumenata. A kamere na mobilnim telefonima postale su toliko kvalitetne da možda čak i bolje «skeniraju» nego li pravi skener.

Strojevi za računanje

Sjećate li se ovih? Tko je god radio u računovodstvu, sigurno pamti ove uređaje. Onaj karakterističan zvuk koji se javlja kada pritisnete taster + ili = i stroj počne izbacivati traku sa zapisom rezultata – mogao se čuti u svakoj računovodstvenoj agenciji. Danas je to stvar za muzej. Čak i najokorjeliji računovođe koriste suvremene alate i softverske kalkulatore koji su većinom ugrađeni u poslovne programe koje koriste u svojim agencijama.

Telefon

Mobilni je zamijenio fiksni. Fiksni je zamijenjen VoIP tehnologijom. Fizička telefonska infrastruktura zamijenjena je softverskim telefonskim centralama na internetu. Sada fiksni broj telefona možete ponijeti svuda sa sobom. A pitanje je koliko će i ovo potrajati…

Oglasne ploče, kalendari, liste zadataka

Ovo je, čini se, prvo nestalo i postalo digitalno. Uz sve dostupne alate, danas jednostavno nema smisla da bilo što od informacija vezano uz  poslovanje postavljate na «analognu» oglasnu ploču. Portali tvrtke, intranet i sl. odavno su postali standard za poslovanje i razmjenu informacija. Kada tome dodamo i komentiranje, diskusije i dodavanje slika, videa i datoteka, jasno je da su suvremene digitalne ploče danas nešto bez čega se ne može. Naročito, ako i vi kao i mi smatrate da je brza i kvalitetna razmjena informacija ključ poslovnog uspjeha i pretvaranja podataka u dobit.

Desktop računala

Desktop računalo se sve manje koristi za svakodnevne aktivnosti. Prijenosna računala su ih zamijenila, ali čini se da i ona odlaze u povijest, bar za one manje zahtjevne korisnike. Microsoft se, dok je još razvijao Windows 10 mobile OS, predstavio s modelom Lumia 950 dock koji mobilni pretvara u „računalo“ koje se može povezati s tastaturom i monitorom.

Samsung to isto radi sa svojim najnovijim Samsung Galaxy Note 8 telefonom. Povežete telefon na docking station, preko docking stationa na eksterni monitor i tastaturu te imate gotovo sve što se nalazi na standardnom desktop računalu. To je i logično, kada se uzme u obzir da je snaga današnjih mobilnih telefona vrlo blizu snage desktop računala prije desetak godina, a da se ta ista računala i dan-danas koriste u poduzećima.

A poslovni softver?

Naravno, ključna riječ u ovoj priči je cloud. Poslovni softver u Cloud-u omogućava vam da svoj posao obavljate (naravno, ovisi i o načinu te vrsti posla) bilo kada i bilo gdje. Poslovni program u oblaku omogućava vam da radite izvan ureda, štedi vrijeme, ubrzava aktivnosti i jednostavno vam omogućava da sa svojim računovođom budete na vezi 24/7. Tehnologija napreduje iz dana u dan. PANTHEON Cloud rješenje pomaže da bar dio ranije navedenih alata prebacite u Cloud. Sa sustavom za upravljanje dokumentima, internim porukama, zadacima i ugrađenim naprednim sistemima, Pantheon već danas može dobar dio poslovnih aktivnosti podržati bilo kada bilo gdje. A krećemo prema mobilnim rješenjima, ubrzanju aktivnosti, povećanju efikasnosti, uštedi vremena i – naravno – nižim troškovima.

Što je sljedeći korak i tko već danas može bez ureda?

Virtuelni ured, možda? Najnovija istraživanja pokazuju da će do 2022. godine gotovo 2 milijarde ljudi raditi na daljinu. Pokretač ovih brojki je naravno tehnologija i mogućnosti koje ona pruža. Mnogi računovodstveni servisi i agencije, marketinški stručnjaci, poslovni konzultanti, dizajneri, informatičari i softveraši, advokati i HR agencije u velikoj mjeri već rade na daljinu. Čak i najveći ove i slične poslove povjeravaju vanjskim suradnicima i kompanijama. Vrijeme uredskih uređaja navedenih ranije odavno je prošlo i zamijenilo ih je prijenosno računalo. Uskoro će i vjerojatno i njega zamijeniti mobilni telefono, ako ne u potpunosti, tada bar u dijelu svakodnevnih poslovnih aktivnosti koje se mogu obavljati na mobilnom telefonu. Čini se da idemo prema tom cilju.

Kakva su vaša iskustva? Koliko danas koristite pametni mobilni telefon u odnosu na prijenosno računalo? Da li ste ikada razmišljali o tome?

Pogledajte naše webinare u kojima smo već pričali o ovoj temi.

untitleddatalabDatalab tim

Simboličnim potpisom želimo obuhvatiti sve pojedince, zaposlene, suradnike, partnere i korisnike s kojima svakodnevno učimo, stiječemo i razmjenjujemo iskustvo, znanje, probleme i rješenja. Bez svih njih zajedno svega ovoga ne bi bilo. Čitajte nas redovito i javite koje vas teme i informacije zanimaju! Jer danas više nego ikad vrijedi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje dijeli s vama! Podijelite dalje…

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X