, ,

Prednosti računovodstvenog softvera u oblaku – je li oblak neizbježna budućnost?

15 stu 2023

Poslovno okruženje neprestano se razvija, stoga je ključno u računovodstvu koristiti tehnološke inovacije kako bi se prilagodili stalnim promjenama. Jedna od onih inovacija koja u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti je računovodstveni softver u oblaku. Ovu tehnologiju sve više cijene računovodstveni profesionalci i tvrtke svih veličina jer donosi brojne prednosti.

 

U ovom blogu istražit ćemo zašto je računovodstveni softver u oblaku tako moćan alat za računovođe i kako može povećati učinkovitost i olakšati poslovanje. Što ga čini posebnim i koje su njegove prednosti?

 Jednostavan pristup i mobilnost

Računovodstveni softver u oblaku omogućava računovođama pristup podacima bilo gdje i bilo kada, sve dok imaju pristup internetu. Nema više potrebe za lokalnom instalacijom programa na računalima, jer se sve obavlja putem web preglednika. To donosi mobilnost, jer računovođe mogu raditi na terenu, kod kuće ili na putovanju, bez gubitka pristupa podacima.

Povećana sigurnost i pouzdanost

Dobavljači softvera za računovodstvo u oblaku obično pružaju visoku razinu sigurnosti podataka. Imaju napredne sigurnosne kopije, anti-malware i sustave kontrole pristupa, koji smanjuju rizik od gubitka podataka ili neovlaštenog pristupa. Također, većina pružatelja nudi redovita ažuriranja i održavanje, što osigurava pouzdan rad softvera.

Bolja organizacija i praćenje

Računovodstveni softver u oblaku omogućuje preciznu i sustavnu organizaciju računovodstvenih podataka. Računovođe mogu jednostavno pratiti tijek novca, troškove, prihode i druge financijske čimbenike te dobiti sveobuhvatan uvid u poslovanje tvrtke. Time se poboljšava njihova analiza i omogućuje lakše upravljanje financijskim procesima.

Učinkovita suradnja s kolegama i klijentima

Cloud olakšava suradnju između računovođa, klijenata i drugih dionika. Mogućnost istovremenog pristupa podacima i dijeljenja dokumenata olakšava komunikaciju među svim uključenima. Klijenti mogu lako dostaviti dokumente ili informacije računovođama, smanjujući kašnjenja i omogućujući brže odgovore s obje strane.

Redovita ažuriranja

Cloud omogućuje automatsko ažuriranje računovodstvenog softvera, uključujući najnovija poboljšanja i ostajući u skladu sa zakonodavstvom. Nasuprot tome, lokalna instalacija programa zahtijeva intervenciju korisnika, što često dovodi do propuštenih ili rjeđih ažuriranja. Ažuriranja su ključna za održavanje prednosti računovodstvenog softvera, kao što su sigurnost podataka i pouzdanost sustava.

Povoljna cijena i veća prilagodljivost

Mnogi računovodstveni programi u oblaku naplaćuju se na temelju mjesečnog najma, što znači da tvrtke plaćaju samo usluge koje stvarno koriste. Ovo je posebno korisno za manje tvrtke jer im omogućuje odabir paketa koji odgovara njihovim potrebama i proračunu. Također, raspon usluga se može prilagoditi prema rastu tvrtke, a dodavanje funkcionalnosti je kasnije lako.

Integracija s drugim alatima

Mnogi računovodstveni programi u oblaku nude mogućnost integracije s drugim poslovnim alatima kao što su bankarski i sustavi plaćanja, e-pošta i CRM (Customer Relationship Management). To povećava učinkovitost jer računovođe brže razmjenjuju informacije i podatke između različitih platformi.

Zašto razmisliti o prelasku u oblak?

Računovodstveni softver u oblaku donosi mnoge prednosti računovođama i tvrtkama. Jednostavnim pristupom, povećanom sigurnošću, boljom organizacijom, učinkovitom suradnjom i povoljnijim cijenama, on postaje neophodan alat za suvremene računovodstvene stručnjake. Odabirom pravog pružatelja usluga i prilagođenog paketa računovođe mogu poboljšati učinkovitost svog rada, optimizirati financijske procese i pridonijeti uspjehu tvrtke.

Bez obzira na veličinu vašeg poslovanja i vaše potrebe, softver za računovodstvo u oblaku zaslužuje razmatranje kako biste dobili konkurentsku prednost i napredovali u dinamičnom poslovnom svijetu.

Je li budućnost u oblaku?

Predviđanje budućnosti uvijek je riskantno, ali na temelju trenutnih trendova i prednosti računovodstvenog softvera u oblaku, možemo zaključiti da će njegova upotreba i dalje rasti. U budućnosti možemo očekivati ​​da će računovođe sve više koristiti softver, odnosno ERP (Enterprise Resource Planning) i druge računovodstvene programe u oblaku, iz više razloga.

Također treba napomenuti da neke tvrtke i organizacije ipak radije instaliraju i koriste lokalni računovodstveni softver zbog posebnih sigurnosnih zahtjeva ili regulatornih ograničenja. Ipak, očekujemo da će prelazak na računovodstveni softver u oblaku rasti jer donosi brojne prednosti koje povećavaju učinkovitost i konkurentnost tvrtki te omogućuju bolje upravljanje financijskim procesima.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X