Digitalizacija u metalskoj industriji doprinosi učinkovitosti tvrtke

26 lis 2023

Proizvodnja metala je industrija visoke preciznosti u kojoj se dostupnost materijala, rasporedi proizvodnje i vještine radne snage moraju uskladiti kako bi se ispunila očekivanja kupaca. To je samo po sebi veliki izazov, ali proizvođači se također suočavaju i s preprekama koje mogu još više otežati upravljanje profitabilnom proizvodnjom.

Poboljšana otpornost proizvodnje na smetnje

Fluktuirajuća potražnja, sve skuplje sirovine i nedostatak kvalificirane radne snage smanjuju marže i vrše veliki pritisak na operativne rezultate.

Tržišne uvjete teško je kontrolirati, ali nova tehnologija omogućuje proizvođačima da ih iskoriste i postignu učinkovitije i profitabilnije poslovanje. Poslovni programi prilagođeni proizvodnji omogućuju proizvođačima da optimiziraju procese, bolje ih planiraju, a time i ubrzaju ispunjavanje rokova, smanje količinu otpada, učinkovito koriste resurse i smanje troškove.

Do veće profitabilnosti kroz poslovni program

Optimizacija rada – pa i proizvodnje – a time i bolje poslovanje, ponekad proizlazi iz malih promjena koje jedva primjećujemo, ali zahtijevaju pozornost. Možda se čini nemogućim, pogotovo ako svim procesima i podacima upravljamo ručno. Softver za planiranje proizvodnje upravlja i uzima u obzir sve korake, uključujući zaposlenike i radnu opremu, te optimizira dnevne operacije. Na taj način povezuje sve aspekte poslovanja pod jednim krovom. Digitalni alati omogućuju uvid u sve podatke te osiguravaju dosljedan i kvalitetan proces proizvodnje.

Prilikom odabira poslovnog programa važno je pronaći rješenje koje uključuje specifičnosti pojedine djelatnosti, jer to znači da je osmišljen za specifične potrebe, poput proizvodnje. Početna investicija može biti veća, ali obično se s vremenom pokaže da opći program ne bi pokrio sve potrebe i da bi tvrtka u konačnici trebala više programskih nadogradnji ili još više rješenja koja nisu nužno međusobno integrirana.

Koje funkcionalnosti treba sadržavati poslovni program za proizvodnju?

Već prema naslovu jasno je da poslovni program za proizvodnju donosi prednosti u odnosu na opće programe. Također, potrebno je obratiti pozornost na činjenicu da su mnoga softverska rješenja za planiranje proizvodnje samo blage implementacije općeg programa, što znači da neće pružiti mnoge specifične funkcionalnosti koje su potrebne za podršku stvarne proizvodnje, kao što je metalska industrija. Ispod je pet specifičnih područja koja bi trebala biti uključena u softversko rješenje kako bi se pozitivno utjecalo na rad i učinkovitost proizvodnje u metalskoj industriji.

  1. Planiranje materijalnih sredstava

Važno je precizno planirati utrošak materijala i time smanjiti količinu otpada – čime se upravlja troškovima. Najveći gubitak obično se javlja kod utroška materijala. Posebno uz otežanu opskrbu, s kojom se tvrtke suočavaju u posljednje vrijeme, izuzetno je važno da se materijal koristi točno, što također utječe na poštivanje rokova isporuke. Integracijom tih podataka s planiranjem raspoloživosti radne snage i strojeva pomažemo u besprijekornom vođenju proizvodnih operacija bez nepotrebnih troškova.

 

  1. Komponente

Još jedna ključna funkcionalnost koju poslovni program za proizvodnju treba sadržavati je rad s komponentama. Komponente su prvi, osnovni, najčešći i najvažniji element proizvodnog procesa. Postavljanje i pokretanje proizvodnog procesa puno je lakše ako je osnovne komponente lako unijeti i nastaviti raditi s njima. Također je korisno ako komponente dopuštaju dodatne postavke za pojedine tehnologe, kako bi se zadovoljili njihovi specifični zahtjevi.

PANTHEON Manufacture sadrži osnovne komponente, ali također omogućuje pojedinačna i proširena pretraživanja. Putem predložaka moguće je uvoziti i izvoziti osnovne komponente iz Excel datoteke, pri čemu program stalno provjerava moguće materijale i upozorava na pogreške. Radi cjelovitog rada dodani su prečaci za brži rad, prikaz materijalnih slika i izravna poveznica na eDokumentaciju.

 

  1. Priprema ponuda

Prilikom izrade ponuda za klijente, važno je imati sve proizvodne podatke na jednom mjestu – kako bismo znali da ćemo pokriti troškove i osigurati rokove isporuke. U tome pomažu kalkulacije troškova za potrebe materijala i radnih sredstava, kao i kalkulacije ostalih općih troškova proizvodnje. Naravno, ti se troškovi mijenjaju ovisno o vremenu, radnom mjestu ili zbog promjena u materijalnim troškovima i zahtjevima za radnom snagom, ali softver bilježi sve dostupne ili poznate podatke i uzima ih u obzir pri izradi ponuda.

 

  1. Raspoređivanje radnog opterećenja

Planiranje proizvodnje moguće je samo na temelju raspoloživosti materijala, kapaciteta stroja i raspoloživosti radne snage u stvarnom vremenu. Softver može uzeti u obzir sve te podatke i pripremiti raspored te ga prilagoditi ako se nešto promijeni tijekom proizvodnje. Na primjer, jedna operacija može zahtijevati više od jednog alata ili resursa prema tehničkim specifikacijama, bilo da je redovita ili izvanredna zbog mogućeg kvara.

PANTHEON-ov odgovor na ovo pitanje je funkcionalnost “Multiresources”. Omogućuje nam utvrđivanje korištenja različitih resursa za svaku pojedinu radnu operaciju, tako da uz primarne utvrđujemo i sekundarne, pa čak i tercijarne resurse. PANTHEON Manufacture nam također omogućuje da za svaki resurs definiramo podatke koji se odnose na njegovu upotrebu: na primjer, definiramo različite norme (vrijeme, vjerojatnost korištenja itd.). U praksi to znači da za jednu radnu operaciju planiramo više različitih strojeva u različitim rasponima, a program stalno izračunava norme tijekom određenih ili planiranih resursa i upozorava ako prekoračimo kapacitete. Postavljanje je moguće i u planiranim komponentama i u komponentama radnog naloga.

 

  1. Pregledna obrada radnih naloga

U proizvodnji su radni nalozi osnovni alat. Za učinkovit rad važno je da je radni nalog pregledan i omogućava najbolju kontrolu nad podacima na prvi pogled.

Radni nalozi u modulu Proizvodnja s licencom PANTHEON Manufacture su jasni, mogu sadržavati slike i prateće dokumente, te uz vizualni prikaz tijeka radnih operacija u drvenoj konstrukciji jasno prikazuju fazu izgradnje. Dinamički filtri i odabir statusa olakšavaju pretraživanje i brz odabir pravog računa. U vremenskoj tablici lako možemo pomicati raspored operacija, a program ta vremena automatski bilježi u komponente.

Proizvodnja metalnih proizvoda svakako je djelatnost u kojoj nema mjesta greškama. Međutim, ovaj je sektor još veći izazov zbog činjenice da je proizvodnja metala proces u više koraka, pa postoje mnoga područja u kojima se mogu pojaviti uska grla i posljedično manja učinkovitost.

Softverska rješenja u ovoj industriji dodaju vrijednost radu, omogućujući proizvođačima da integriraju i automatiziraju ključne procese – od ponuda i procjene rada do upravljanja zalihama i planiranja proizvodnje. Poslovni program uspješno povećava učinkovitost proizvodnje planiranjem projekata od početka ponude do proizvodne trake, kako bi krajnji proizvodi bili u rukama kupaca što je prije moguće (u nekim slučajevima čak i isti dan). Također omogućuje smanjenje poremećaja u opskrbnom lancu razumijevanjem kako dostupnost materijala i vrijeme isporuke utječu na raspored proizvodnje i izbjegavanje nepotrebnih kašnjenja. Softverska rješenja također donose sljedeće prednosti:

  • Optimizacija zaliha – nedostatak materijala nikada vas neće iznenaditi. Osim toga, optimizacija zaliha također može spriječiti prekomjerne zalihe, osim naravno kada su prekomjerne zalihe korisne – nestabilne ili rastuće cijene čelika, na primjer, znače da je bolje imati više zaliha.
  • Automatizacija ručnih zadataka – svakodnevne procese obavlja tehnologija, a ne ljudi, omogućujući zaposlenicima da se usredotoče na zadatke veće vrijednosti (ili omogućujući racionalizaciju radne snage).
  • Potpuno praćenje – u cijelom opskrbnom lancu, proizvodnji i isporuci za korisničku podršku, kontrolu kvalitete i usklađenost s propisima te u slučaju povlačenja proizvoda.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X