, , ,

Automatizacija, povezivanje i razmjena podataka u PANTHEON-u

18 lis 2022

U nastavku predstavljamo tri teme koje donose automatizaciju, povezivanje i razmjenu podataka u PANTHEON-u;

  • PANTHEON-ov server za automatizaciju (PAAS), koji omogućava automatizaciju operacija i izvršavanje zadataka bez intervencije korisnika,
  • Automatizacija i digitalizacija u proizvodnji i
  • PANTHEON distribuirani servisi (PAWS), koji omogućavaju brzo i efikasno povezivanje različitih raštrkanih sustava i razmjenu poslovnih podataka unutar i van poduzeća.

O ovoj temi razgovarali smo s Domenom Lukančičem, PANTHEON konzultantom iz tvrtke Datalab SI d.o.o. i Jasnom  Rihter, produkt menadžerom za modul Hefest i PAWS iz tvrtke Datalab Tehnologije d.d.

Domen, možeš li nam objasniti što je PAAS?

PAAS je PANTHEON-ov server za automatizaciju koji nam omogućava automatizaciju poslovanja i obavljanje zadataka bez intervencije korisnika.

Može izvršiti mnoge zadatke za nas koje bismo inače morali pokretati ručno kroz PANTHEON. PAAS se najlakše opisuje kao „robotski korisnik“.

PANTHEON-ov server za automatizaciju (PAAS)

Tako ga možemo koristiti npr. u računovodstvenom servisu za pokretanje automatskog knjiženja ili automatskog zaprimanja izvoda svih banaka svih klijenata.

U proizvodnji se npr. koristi za kontrolu robota ili kompjuterski kontroliranih strojeva. Sadrži dvije komponente: PANTHEON Automation i PANTHEON REST.

Prva komponenta je „PANTHEON Automation“ gdje se postojeći automatizirani zadaci izvršavaju automatski na serveru.

Kako bismo ga omogućili, dovoljno je u podešavanjima automatskog pokretanja zadataka naznačiti da želimo pokrenuti zadatak na serveru za automatizaciju.

Ranije ste spomenuli i opisali prvu komponentu. Što je druga komponenta i možete li nam objasnite sve malo detaljnije?

Druga komponenta, PANTHEON REST, je takozvani procesni servis koji nam omogućava isporuku većeg dijela PANTHEON sustava putem API-ja razmjenom JSON objekata.

PANTHEON obrađuje svaki PAAS zahtjev. To znači da pristupamo metodama za dobivanje izvoda, za rad s dokumentacijskim sustavom (DMS) i za upravljanje poslovnim procesima.

Uključen je DMS sustav, PANTHEON WorkFlow i povezivanje sa državnim servisima.

API radi u oba smjera što nam omogućava otpremanje i preuzimanje dokumenata ili priloga u DMS.

Čita podatke iz zadataka poslovnog procesa ili šalje podatke u sam poslovni proces i samim time u dalju obradu.

PAAS je PANTHEON-ov server za automatizaciju koji nam omogućava da automatiziramo poslovanje i obavljamo zadatke bez intervencije korisnika. Kako i gdje možemo pratiti i upravljati izvršavanje zadataka?

PAAS Kontrolna tablica

PAAS kontrolna tablica nam omogućava praćenje i upravljanje izvršavanjem zadataka. Pogledajte kako ga koristite u videu u prilogu niže.

 

Kakva je veza između PAAS-a i WorkFlow-a?

PANTHEON WorkFlow je sustav koji nam omogućava detaljnu implementaciju poslovnih procesa. PAAS dodaje REST API podršku samom našem poslovnom procesu.

To znači da elemente poslovnog procesa moguće provjeriti, potvrditi, poslati ili pokrenuti putem REST API-ja.

Postoji mnogo uređaja koji nam omogućavaju razmjenu i obradu podataka: telefoni, pametni satovi, ekrani, online aplikacije, online servisi, CRM, web prodavaonice.

 

Ali što je s licenciranjem za PAAS?

Osnovna verzija je već uključena u licencu PANTHEON Web Light?

Napredna verzija PANTHEON PAAS PRO obuhvaća različite funkcionalnosti: periodično izvršavanje poslovnih procesa i pokretanje ARES procedure, periodično izvršavanje AutoDoctoring-a i tako dalje.

Trenutno je besplatno. Za korištenje je potrebna konektor licenca za svaki uređaj kojim se upravlja putem PAAS-a.

Za aktivaciju napredne verzije PAAS PRO, kontaktirajte svojeg partnera za podršku ili Datalab HR na 01 3535 595 ili na prodaja@datalab.hr.

 

Nastavljamo s temom Automatizacija i digitalizacija u proizvodnji. Kako biste najbolje predstavili ovu temu?

Najlakši način na koji možete zamislite automatizaciju i digitalizaciju u proizvodnji je pomoću snimke niže u kojoj možete vidjeti tvornicu budućnosti.

Kako PANTHEON komunicira sa strojevima u proizvodnji?

Iz PANTHEON-a možemo slati podatke o radnim nalozima na OPC UA server, odakle ih kontroler čita i prosljeđuje stroju. Pogledajte detalje o radu i komunikaciji između stroja i PANTHEON-a u videu niže.

 

Možete li nam objasniti kako smo razvili rješenje i koristi li se ono već u praksi?

Prije svega želim napomenuti da smo rješenje razvili na pravom testnom proizvodnom mjestu, u suradnji s razvojnim centrom Novo mjesto – tvornicom budućeg LABTOP-a.

Trenutno smo u fazi potvrđene pripreme projekta u JAV-u koji proizvodi prestižne naplatke dizajnirane po želji kupca za brand Brock.

Tamo ćemo povezati proizvodne linije direktno s upravljanjem strojevima pomoću PANTHEON-a.

Također smo započeli suradnju s jednom od najvećih farmaceutskih tvrtki s Kosova – Asgetom. Tvrtka želi uvesti automatiziranu liniju i povezati ju direktno s PANTHEON-om.

Automatizacija i prilagodljivost PANTHEON-a je jedna od njegovih ključnih prednosti. Isto tako, povezanost između različitih distribuiranih sustava je apsolutno neophodna za rad tvrtke. Ovo posljednje omogućavaju PANTHEON online servisi. Jasna, možeš li nam ih detaljnije predstaviti?

PANTHEON online servisi omogućavaju brzo i efikasno povezivanje različitih raspršenih sustava i razmjenu poslovnih podataka unutar i izvan tvrtke.

PAWS kao alat za dijeljenje podataka

Uz pomoć online servisa, korisnici mogu pristupiti svim podacima isto kao i u fizičkom obliku.

Tvornice, online prodavaonice, CRM sustavi, WMS sustavi, itd. su integrirani putem online servisa.

Pomoću API metode možemo pripremiti željene podatke kao što su identi, subjekti… ili transakcijske podatke radnih naloga, narudžbi, faktura itd.

Podaci

 

Gdje naši korisnici mogu dobiti informacije o online uslugama?

U tu svrhu napravili smo katalog online usluga koji je dostupan za testiranje na https://paws.datalab.eu. Detalje pogledajte u videu niže.

 

Kako možemo početi koristiti web servise? Je li potrebno nešto instalirati? 

Za stvarni početak korištenja web servisa potrebno je pripremiti razvojno okruženje. Instalacija je vrlo laka. Detalje pogledajte u videu niže.

 

Koje su praktične prednosti korištenja online usluga?

Predefinirane API-je učinili smo otvorenim i podržanim svim metodama te smo vam na taj način pružili širok raspon mogućnosti kako bi ih prilagodili svojim potrebama.

Prednosti

 

U videu niže pogledajte integraciju PANTHEON-a sa sustavom upravljanja proizvodnjom – MES.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X