, ,

PANTHEON API – Što je i čemu je namijenjen?

22 stu 2023

Što je API?

API je skraćenica za Application Programming Interface ili, na hrvatskom, programsko sučelje. Najjednostavnije rečeno, to je programski posrednik koji omogućuje komunikaciju između dva programa ili računala.

API – skup funkcija i procedura u okviru jedne aplikacije ili programa koji pristupaju funkcijama ili podacima drugog sistema – operativnog sistema, aplikacije ili drugog programa.

U današnjem digitalnom svijetu, gdje različiti poslovni sustavi međusobno komuniciraju i dijele podatke, API sučelja postala su ključni gradivni blokovi za uspjeh. PANTHEON API, koji povezuje PANTHEON s različitim sustavima kao što su CRM, BI, MES i IMS, cloud sustavi i online trgovine, odličan je primjer kako API mijenja način na koji tvrtke upravljaju svojim poslovanjem.

Zvuči komplicirano – pa koja je uloga API-ja?

Zamislimo da sjedimo za stolom u restoranu i gledamo jelovnik s kojeg možemo naručiti željeno jelo/piće. Kuhinja je dio sustava koji će pripremiti našu narudžbu. Ono što nedostaje je poveznica za slanje naše narudžbe u kuhinju i dostavu hrane natrag na naš stol. Rješenje je konobar! Zamislimo sada ulogu konobara kao API ulogu. Konobar je posrednik između nas i kuhinje, snima našu narudžbu i prosljeđuje je osoblju kuhinje. Zatim konobar vraća odgovor – u ovom slučaju hranu. Slično tome, API djeluje kao most između različitih softverskih sustava, omogućujući im dvosmjernu komunikaciju i razmjenu informacija.

Svrha i prednosti korištenja API-ja

Bez obzira koristimo li API za standardizaciju procesa ili za integraciju s drugim programima, postoji nekoliko važnih prednosti korištenja API-ja. To su:

  • Automatizacija procesa: API omogućuje automatizaciju zadataka koji bi se inače morali obavljati ručno. To znači da se možemo usredotočiti na složenije zadatke dok se rutinske operacije izvode automatski.
  • Povezivanje različitih sustava: API omogućuje različitim sustavima da rade zajedno, što olakšava razmjenu podataka između njih. Ovo je ključno za tvrtke koje koriste više različitih aplikacija i žele da te aplikacije rade kao jedan sustav.
  • Bolji odziv: API omogućuje brzu i učinkovitu razmjenu informacija, što doprinosi boljem odzivu i boljem korisničkom iskustvu.
  • Povećana produktivnost: Kroz automatizaciju i poboljšanu povezanost, tvrtke mogu povećati produktivnost s manje pogrešaka i manje vremena utrošenog na ručni rad.

Praktični primjeri korištenja API-ja

  • Integracija s CRM sustavom: PANTHEON ERP može automatski dijeliti podatke o kupcima i narudžbama s CRM sustavom putem API-ja. To omogućuje prodajnom timu brži pristupi ažuriranim podacima o kupcima i narudžbama. Podaci o kontaktima i potencijalnim kupcima mogu se razmjenjivati ​​između CRM i ERP sustava. Inicijalni kontakt najčešće se otvara u CRM sustavu, ali se ključni podaci i sve promjene automatski sinkroniziraju s ERP sustavom. To omogućuje prodavačima pristup važnim informacijama o kupcima i njihovoj disciplini plaćanja izravno iz njihovog CRM sustava.
  • Povezivanje s alatom za poslovnu analitiku (BI, Business Intelligence): PANTHEON API omogućuje prijenos financijskih podataka i statistike u BI alat za bolje poslovno odlučivanje i analizu. API sučelja mogu uvoziti primljene ili izdane račune iz vanjskih aplikacija u ERP sustav, gdje se ti financijski podaci koriste za daljnju obradu i analizu.
  • Sinkronizacija s MES-om (Manufacturing Execution System): Za proizvodne tvrtke važno je imati ažurne podatke o proizvodnji. PANTHEON API omogućuje sinkronizaciju proizvodnih podataka između ERP i MES sustava.
  • Link na WMS (Warehouse Management System): Za učinkovito upravljanje zalihama ključno je imati ažurirane informacije o zalihama. Moderna skladišta koriste sustave upravljanja zalihama (WMS) gdje su svi proizvodi opremljeni bar kodovima. Preko API sučelja podaci iz skladišta sinkroniziraju se direktno s PANTHEON-om. To znači da su svi podaci usklađeni, a kontrola poslovanja u skladištu znatno jednostavnija.
  • Povezivanje s online trgovinama: PANTHEON API omogućuje automatski unos narudžbi iz sustava online trgovine u PANTHEON i prijenos na daljnju obradu, uključujući izdavanje robe, fakturiranje i financijsko knjiženje. Ovaj proces omogućuje nesmetan rad internetskih trgovina jer se narudžbe obrađuju brzo i bez grešaka.
  • Pojednostavljeni protok informacija između uredskih i terenskih radnika: Kada razmišljamo o prodaji na terenu ili naručivanju proizvoda, možemo zamisliti veliku količinu papirologije i brojne telefonske pozive. Ali ovo je slika prošlosti. Uz modernu tehnologiju podržanu API sučeljima, ovaj je proces mnogo učinkovitiji. Kupac jednostavno izvrši narudžbu putem svog tableta ili pametnog telefona i ona se automatski prenosi u ERP sustav. U nekoliko trenutaka dobiva informaciju o zalihama i raspoloživosti kod dobavljača te otpremnicu za izvršenje narudžbe. Sve se to odvija bez nepotrebnih međukoraka i svi relevantni podaci uvijek su sinkronizirani na svim uređajima.

API sučelje ključni je gradivni blok u modernom poslovnom svijetu. API omogućuje tvrtkama međusobno povezivanje različitih sustava i na taj način stvaranje učinkovitijih poslovnih procesa. Ako imate nekoliko sustava u svojoj tvrtki koji međusobno ne komuniciraju, API je odgovor na te izazove. Pomoću API sučelja postiže se bolja koordinacija i učinkovitost u cjelokupnom poslovanju.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X