,

Automatizacija, umjetna inteligencija i budućnost računovodstva

15 ožu 2024

Pojednostavimo kompleksno, automatizirajmo jednostavno!

U modernom poslovnom okruženju koje se brzo mijenja, digitalizacija je postala ključni čimbenik uspjeha tvrtki u svim industrijama. Ovaj trend vrijedi i za računovodstvo. Digitalizacija računovodstvenih procesa donosi mnoge prednosti i poboljšanja koja mogu značajno utjecati na učinkovitost, vjerodostojnost i performanse tvrtke. Zamislimo budući radni dan računovođe…

Zamislimo budućnost…

U svijetlu blještavog ekrana, računovođa, ispred kristalno čiste staklene površine svog hologramskog monitora, započinje svoju svakodnevnu misiju u digitalnom okruženju. Njegovo putovanje počinje pritiskom na virtualne tipke, pokrećući niz algoritamskih rutina koje prožimaju cijeli sustav.

U tom svijetu umjetne inteligencije, softverski algoritmi slažu podatke u korisne informacije poput najljepše simfonije. Računovođa ne započinje samo rutinsko vođenje knjiga, već zaranja u ocean informacija, oblikujući tokove podataka uz pomoć strojno naučene umjetne inteligencije. On manipulira bezgraničnim digitalnim zapisima, okrećući stranice virtualnih financijskih izvještaja poput rukopisa neke drevne biblioteke.

Ruke lete po virtualnoj tipkovnici i dohvaćaju digitalne financijske pokazatelje koji zapljuskuju hologramski ekran kao analitički vrtlog brojeva. Uz pomoć umjetne inteligencije gleda slike bilance i računa dobiti i gubitka, uranjajući u svijet matematičkih modela sa sofisticiranim algoritmima koji otkrivaju skrivene trendove i potencijalne rizike.

Uz mogućnost komunikacije s digitalnim subjektima i softverskim agentima, računovođa postaje posrednik između ljudskog svijeta i domene umjetne inteligencije. Kroz ovu digitalnu simfoniju pronalazi sklad između složenih algoritama i bitnih potreba poslovanja, pretvarajući numeričke podatke u vizije budućih poslovnih strategija.

Na kraju radnog dana, dok se svjetla virtualne stvarnosti polako gase, računovođa se vraća u stvarni svijet, ostavljajući iza sebe digitalnu matricu koju je oblikovao tokom dana. Svoju misiju zaokružuje zatvaranjem virtualnih knjiga, spremajući se za novi dan avantura u ovom neuhvatljivom svijetu računovodstva u eri umjetne inteligencije.

Domena realnosti

Kako doći do gore opisane slike? Kako izbjeći pogreške pri unosu podataka, tipkanju, potencijalnim (nenamjernim) pogreškama uzrokovanim ljudskim faktorom? Kako povećati učinkovitost i produktivnost pojedinog računovođe i cijele računovodstvene agencije? Koliko se ljudskog rada može uštedjeti i osloboditi za analizu i identificiranje poslovnih trendova i rizika? To su pitanja o kojima razmišljamo kada razmišljamo o razvoju PANTHEON-a za računovođe i o našoj zajedničkoj budućnosti.

Budućnost računovodstva donosi revoluciju koja će se ogledati u sveobuhvatnoj automatizaciji, progresivnom elektroničkom poslovanju i sveprisutnoj integraciji umjetne inteligencije (AI). Ovaj amalgam tehnologija ne samo da će promijeniti način na koji se obavljaju računovodstvene funkcije, već će i značajno unaprijediti kapacitete i analitičke sposobnosti računovođa.

Automatizacija

Za početak, svi podaci bi trebali biti na jednom mjestu. Podaci bi trebali biti digitalni ili digitalizirani (DMS). Svim podacima i dokumentima bi se trebalo upravljati elektroničkim putem, jednostavnim, definiranim i upravljivim poslovnim procesima (eProces). Samo ovim redoslijedom možemo prijeći u automatizaciju.

Automatizacija će preuzeti monotone i rutinske zadatke kao što su knjiženje transakcija, elektroničko učitavanje dokumenata (elektronički računi itd.) smanjujući rizik od ljudske pogreške i oslobađajući resurse za analizu, identificiranje i predviđanje poslovnih trendova. E-poslovanje omogućit će ne samo bržu, već i transparentniju razmjenu podataka među poslovnim subjektima. Prijelazom na e-poslovanje osigurat će se bolji mehanizmi za praćenje i evidentiranje financijskih transakcija, čime će se poboljšati učinkovitost i točnost cjelokupnog računovodstvenog procesa. Unaprijed definirani, ponavljajući elektronički procesi koji se mogu lako kontrolirati putem PANTHEON-a omogućuju korisnicima da sve svoje monotone i rutinske operacije prepuste računalima.

Sveobuhvatnom elektroničkom dokumentacijom povezanom s informacijskim sustavom, relevantne informacije u izvornom obliku mogle bi biti dostupne svima. Ovaj obrazac može biti digitalni dokument ili vjerodostojna slika, tj. skenirani dokument izvornog dokumenta.

Automatizacija procesa u računovodstvu predstavlja ključnu evoluciju koja mijenja način na koji se poslovi obavljaju u ovom području. U skladu sa sve većim tehnološkim napretkom, računovodstvene funkcije postaju sve više usmjerene na automatizaciju kako bi se povećala učinkovitost, točnost i optimizacija resursa.

Jedan od ključnih aspekata automatizacije u računovodstvu je implementacija softverskih alata za automatizaciju procesa. Ti vam alati omogućuju automatizaciju rutinskih zadataka kao što su knjiženje transakcija, obrada faktura, generiranje izvješća i praćenje financijskih tokova. Korištenjem softverskih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju računovodstveni procesi bit će brži, točniji i manje podložni ljudskoj pogrešci.

Jedna od ključnih prednosti automatizacije procesa u računovodstvu je oslobađanje vremena zaposlenika od rutinskih zadataka. To omogućuje računovođama da se usredotoče na analizu podataka, strateško donošenje odluka i pružanje vrijednosti dubljim razumijevanjem financijskih informacija. Umjesto da troše vrijeme na ručne zadatke, zaposlenici mogu koristiti svoje vještine i stručnost kako bi pružili dodanu vrijednost poduzeću.

Također, automatizacija procesa u računovodstvu dovodi do povećanja točnosti i smanjenja rizika od grešaka. Poslovni programi koji koriste tehnologije kao što su optičko prepoznavanje znakova (OCR) omogućuju brzu analizu i prepoznavanje informacija s dokumenata, smanjujući mogućnost ljudskih grešaka prilikom unosa podataka.

Međutim, važno je istaknuti da automatizacija procesa zahtijeva pažljivo planiranje i provedbu. Tvrtke bi trebale biti oprezne pri odabiru softverskih rješenja, prilagodbi sustava i obuci zaposlenika kako bi se osiguralo da je proces automatizacije učinkovit i optimalan.

Svi za jednog, jedan za sve – Računovodstvena konzola

Prednosti gore opisanih procesa očite su svakom pojedinom poduzeću, ali kako ih mapirati u sva druga poduzeća? Kako omogućiti računovođama da upravljaju brojnim bazama podataka svojih klijenata s jednog mjesta? Opisana slika iz uvoda mogla bi biti stvarnost za nekoliko godina s Računovodstvenom konzolom, koja je sastavni dio PANTHEON-a za računovođe.

Računovodstvena konzola omogućuje automatizaciju računovodstvenih postupaka, provjeru upozorenja o pogreškama i pregled obavljenog posla. Namijenjena je učinkovitijem radu računovodstvenih usluga. Neke od osnovnih funkcija uključuju: pregled rada u više baza podataka i prijenos tih podataka radi povremenog fakturiranja. Tu je i pristup zapisima kontrole glavne knjige za više baza podataka poduzeća na jednom mjestu, svakodnevno slanje kontrolnih ispisa na adresu e-pošte, otvaranje dokumenata i ispis u drugim bazama podataka putem prečaca, automatsko knjiženje izdanih, primljenih ili poslanih faktura, postavljanje vlastitih prečaca za funkcionalnost u programu, ograničavanje pristupa ili uvida u određene dijelove programa na temelju danih ovlaštenja, izvoz podataka, kodova i izvješća u PDF ili Excel radi daljnje obrade, stvarajući prilagođena izvješća i analize uz mnoga gotova standardna izvješća.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X