, , ,

Računovodstvo u oblaku – da ili ne?

20 pro 2021

Pojavom poslovnog programa za računovodstvo u oblaku, postavlja se pitanje: “Zašto uopće prelaziti na poslovanje u oblaku, ako smo već navikli na postojeća rješenja?”.

U nastavku ćemo vam predstaviti neke prednosti oba sustava.

Kako radi program u vašem lokalnom okruženju?

Vaša baza podataka je instalirana na vašem lokalnom serveru, ali o kreiranjima sigurnosnih kopija baze podataka potrebno je dodatno brinuti.

Što je potrebno?

  • moćan hardver
  • vlastita serverska infrastruktura,
  • briga o pravovremenim, redovnim nadogradnjama programa,
  • godišnje ažuriranje programa,
  • briga o kreiranju sigurnosnih kopija baza podataka.

Kako radi program u oblaku?

Računovodstvenim servisima svakako preporučujemo najam programa u oblaku kao što je PANTHEON Hosting. U sklopu PANTHEON Hostinga surađujemo s vodećim telekomunikacijskim operaterom u Hrvatskoj – Hrvatskim Telekomom. Vaši podaci su sigurno pohranjeni u oblaku Hrvatskog Telekoma i stoga su dostupni bilo gdje i bilo kada.

Koje su prednosti PANTHEON Hostinga?

  • lakša i sigurnija razmjena podataka,
  • sigurno pohranjeni podaci,
  • brža obrada i ušteda vremena,
  • lak i brz pristup bilo kada i bilo gdje,
  • automatsko sigurnosno kopiranje baze podataka,
  • redovno ažuriranje i stalna usklađenost sa zakonom,
  • rad bez investicije ili plaćanje po upotrebi.

Isplati li se prelazak na poslovanje u oblaku?

Uz program koji je sigurno pohranjen u oblaku, možete pojednostaviti mnoge zadatke koji vam trenutno oduzimaju dragocjeno vrijeme. Za jednostavnu razmjenu dokumenata sa strankama možete koristiti rješenje kao što je PANTHEON Web Light koji smanjuje potrebu za ručnim unosom podataka.

U Datalabu smo razvili alate za digitalizaciju poslovanja, kao što je eDokumentacija, koja omogućava pregledno skladištenje dokumenata koji su se do sada ulagali u fascikle te unaprijed definirane poslovne procese odnosno WorkFlow, koji nas vodi kroz procese koji se u tvrtki svakodnevno odvijaju. Trenutno u procesu razvoja i usluga eKnjiženje koja omogućava prikupljanje podataka iz papirnog u elektronički oblik bez pretipkavanja.

Ispitajte procese u vašoj tvrtki. Kako prikupljate dokumente? Kako komunicirate i dijelite dokumente sa svojim strankama? Postoje li procesi koji su komplicirani i koji se mogu pojednostaviti? Pronađite alate koji će vam pomoći u tome. Pronađite pravu programsku opremu.

Što donosi budućnost?

Veća brzina interneta, bolja tehnologija preglednika i jeftinija računarska snaga na mreži. Sve ovo je pogodno za budućnost cloud usluga. Mnogo je lakše održavati program u oblaku nego razvijati i testirati desktop softver. Cloud softver donosi brži razvoj funkcija. Brži razvoj funkcionalnosti je, međutim, koristan za krajnjeg korisnika: vas.

Ovo ne znači da je desktop programska oprema osuđen na propast. Ali moderni desktop softver mora se prilagoditi povezanom svijetu i možda čak prijeći na hibridna rješenja. Upotreba kombiniranih rješenja znači da korisnik može povezati svoj softver sa cloud servisima (eBusiness/ePoslovanje).

Budućnost je kombinacija najboljeg iz oba svijeta: desktop programske opreme, gdje ima smisla zbog brzine, i prenosivosti na mreži, posebno pohrane u oblaku za sigurno sigurnosno kopiranje i oporavak nakon potencijalnog gubitka te prenosivost podataka. Zamislite samo Microsoft Office i Office 365 ili Apple Numbers s ekvivalentima za desktop i oblak.

Računovodstveni program u oblaku napravio je veliki napredak u proteklom periodu. Sada je vrijeme da ozbiljno razmislite o nadogradnji.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X