Moć informacija – koliko vrijede vaši podaci ako ih izgubite

2 pro 2020

Zašto raditi backup, ali i imati disaster recovery plan?

Gubitak bilo kojih osobnih ili poslovnih podataka može ugroziti vaš osobni identitet ili vaše poslovanje. Bez obzira na to koliko dugo podatke pohranjujete te koliko su oni osjetljivi, nikada ne biste voljeli saznati da jedan dio podataka ili svi vaši podaci više nisu tu.

Kreiranje rezervnih kopija je jedan od načina na koji možete osigurati vaše podatke. Tako, ukoliko dođe do katastrofe, s olakšanjem ćete znati da su vaši podaci na sigurnom.

Ovu katastrofa ne mora podrazumijevati samo kraj radnog vijeka hardvera. Tvrtke su sve češće meta orkestriranih ili automatiziranih cyber napada, koji mogu značajno utjecati na poslovanje vaše tvrtke.

S obzirom na to da je više pitanje vremena, nego slučaja kada će i vaši podaci biti ugroženi, osim backup-a ili čuvanja rezervne kopije podataka, potrebno je imati “disaster recovery plan”, odnosno plan u slučaju katastrofe.

Više pametnih uređaja, značajniji backup podataka

Nedavni izvještaji procjenjuju da će u 2020. biti između 20 i 30 milijardi uređaja povezanih na Internet. Osim računala, tableta i pametnih telefona, sada se i drugi pametni uređaji povezuju na Internet, poput televizora, kućnih sigurnosnih kamera, pa čak i frižidera. Više uređaja znači više potencijalnih mogućnosti za hakerski napad.

Sve češće su meta tih napada velike multinacionalne tvrtke, za čije se podatke traži otkupnina. Najsvježiji primjer je napad na tvrtku Garmin u srpnju ove godine, zbog čega je njihova usluga Garmin Connect bila ugašena više dana.  Kao rezultat toga korisnici su ostali bez mogućnosti sinkronizacije podataka svojih treninga, kao i baze avio prometa servisa flyGarmin.

Mediji navode da je tvrtka na kraju platila hakerima nevjerojatnih 10 milijuna dolara, iako ta informacija nije potvrđena. Da je, to bi sigurno bila najveća količina novca kojom je jedna tvrtka platila otkup svojih podataka, koji je potencijalno mogao biti izbjegnut ili umanjen adekvatnim i pravovremenim backup-om, ali i razrađenim disaster recovery planom.

Porast u ransomware napadima posljednjih godina i sve češći slučajevi curenja podataka velikim tvrtkama, dodatno ukazuje na važnost u osiguravanju podataka. Tu bi se trebalo podsjetiti virusa WannaCry koji je harao internetom 2017. godine i zarazio više od 300.000 računala u 150 zemalja svijeta, zaključavao značajne poslovne podatke i poremetio produktivnost tvrtki tijekom jednog cijelog tjedna.

Ne  moramo otići daleko u prošlost zbog još jednog primjera cyber napada na tvrtku koja se također našla na velikim mukama. Honda Motor Company, svjetski poznat proizvođač automobila i druge tehnike iz Japana, morala je zaustaviti cijeli proizvodni proces u tvornicama diljem svijeta na jedan dan, što nije samo nanijelo direktno veliku financijsku štetu tvrtki, već je utjecalo i na ugled tog tehnološkog giganta u svijetu.

Takvih primjera je sve više. Prema istraživanju Sveučilišta Maryland u SAD-u, hakerski napad se dogodi svakih 39 sekundi (ili prosječno 2.244 puta u tijeku dana). Zbog toga je i potražnja za osiguravanjem podataka s vremenom postala velika. Iako se za velike tvrtke prvo čuje kada postanu meta cyber napada i male i srednje tvrtke podjednako su mete ransomware-a, a isto tako trpe veliku štetu.

Sanacija štete – disaster recovery plan

Međutim, sigurnost podataka nije samo zaštita od zlonamjernih hackera backup-om. Sanacija je ključni aspekt sigurnosti podataka. Tvrtke bi trebale prihvatiti proaktivni pristup cyber sigurnosti i opremiti se najnovijim mrežnim sigurnosnim rješenjima, visoko osjetljivim firewall postavkama, kao i alatima za česte sigurnosne propuste. I pored toga, tvrtke bi trebale koristiti softverska rješenja koja će umanjiti gubitak podataka.

Prema istraživanju jedne od najvećih svjetskih grupacija osiguravajućih tvrtki Nationwide Insurance, koja ulazi među 100 tvrtki popularne “Fortune 500” Forbes-ove liste najuspješnijih tvrtki na svijetu po zaradi, dvije trećine malih i srednjih tvrtki nema disaster recovery plan. Mala ili velika, stručnjaci za IT sigurnost širom svijeta slažu se da bi svaka tvrtka trebala imati plan za smanjivanje posljedica prirodnih katastrofa, zastoja servera i drugih kompleksnih situacija.

Možda ne možete predvidjeti kada će doći do gubitka podataka, ali možete osigurati da vaša tvrtka ima prava rješenja za oporavak svojih ključnih podataka.

Za koje je podatke potrebno napraviti backup?

Kada je riječ o kreiranju rezervnih kopija poslovnih podataka, trebalo bi, prije svega, kreirati rezervne kopije datoteka i projekata koji se ne mogu lako zamijeniti. To mogu biti, na primjer: Excel tablice s velikim brojem unosa, financijske baze podataka, povjerljivi podaci kupaca itd.

Također ne bi trebalo zaboraviti ni službene telefone i druge uređaje u vlasništvu tvrtke. Tablet ili telefon bilo kojeg visoko rangiranog zaposlenika može sadržavati vrlo važne podatke koji ne bi smjeli biti sačuvani na bilo kakvom uređaju.

Uz to, svaki put kada tvrtka promijeni uslugu koju koristi, softver ili doda nove uređaje u mrežu, trebalo bi ponovno proći plan za čuvanje vaših podataka u slučaju katastrofe. I pored toga, veliki dio tvrtki jako malo pažnje pridaje tom segmentu poslovanja.

Kada bi trebalo praviti backup i koliko često?

Na osnovu dinamike vašeg posla potrebno je napraviti backup plan koji vam najviše odgovara. Backup je najbolje kreirati tijekom vikenda ili poslije radnog vremena, kako produktivnost sustava i zaposlenika ne bi bila ugrožena. U nekim slučajevima radi se i postepen ili backup različitih segmenata sustava ili poslovanja što bi na kraju napravilo potpun tjedni backup. Uvijek bi trebali imati u vidu da, što više vremena prođe između kreiranja rezervnih kopija dokumenata, to je veći rizik od gubitka podataka i manja šansa da će u tom slučaju podaci biti vraćeni.

Generalno, backup svih podataka ili full backup se predlaže jednom tjedno, pogotovo za važne podatke koji se koriste u poslovanju. Međutim kada je velika količina podataka u pitanju, rezervne kopije se mogu raditi na dnevnoj bazi pa čak i na svakih sat vremena.

Mogućnosti za osiguravanje vaših podataka:

  • Externi hard diskovi

Razlog zašto su eksterni hard diskovi toliko popularni u korištenju u tu svrhu je taj što su jednostavni za upotrebu, prenosivi i mogu pohraniti veliki broj datoteka. Također se mogu koristiti na bilo kojem računalu pomoću jednostavnog USB kabela što ih čini odličnim izborom za brzi prijenos podataka.

Iako su eksterni diskovi najčešći izbor korisnika, oni imaju i negativne strane. Većina korisnika ih drži u blizini svojih računala, pa je šansa da se fizički oštete veća. Korištenje eksternih diskova poznatijih i po skraćenici HDD (Hard Disc Drive) ipak je dobar način da započnete put do kreiranja rezervnih kopija. No, imajte na umu da će vaši podaci biti izloženi riziku od drugih uzroka gubitka podataka, na primjer, gubitka diska, oštećenja ili krađe.

  • Softver za backup podataka

Iako može biti teži za razumijevanje i konfiguraciju u odnosu na druge opcije pohranjivanja, softver to nadomješta automatizacijom. Adekvatnim korištenjem možete označiti koje podatke želite kopirati i sačuvati, koliko često i gdje. U cjelini, softver za backup može pomoći boljem upravljanju podacima, a uz to, mnogi od tih softvera nude uslugu enkripcije podataka što je dodatna vrsta zaštite protiv cyber kriminala.

  • Backup u oblaku

Vaš backup odnosno sigurnosnu kopiju vaših podataka, možete čuvati i na udaljenoj sigurnoj lokaciji u oblaku i na taj način poslovati potpuno bezbrižno. Mnogi korisnici preferiraju ovu metodu jer im se čini najjednostavnijom, a podaci su uvijek dostupni.

Uz cloud backup možete kreirati kopiju svega što što želite i pristupiti im s različitih uređaja. Cloud backup je popularna opcija i zbog sigurnosti. I kada se završi radni vijek vašeg hard diska, vaši dokumenti će ostati online, uvijek dostupni.

Iako ta vrsta čuvanja podataka nije opipljiva, servisi poput PANTHEON sigurnosne kopije su najpopularniji zbog jednostavnosti upotrebe, kao i jer vam za njihovo korištenje nije potreban dodatan hardver.

Uz uslugu PANTHEON sigurnosne kopije možete pohraniti PANTHEON bazu podataka na udaljeno sigurno mjesto i voditi posao bezbrižno.

Bolje biti siguran nego izgubiti podatke

Postoje mnogobrojni razlozi zašto biste trebali kreirati rezervne kopije podataka bilo koje vrste, a poduzimanje dodatnih mjera poput pohranjivanja podataka na više mjesta, može vas spasiti u nuždi. Ako kreirate rezervne kopije poslovnih podataka, prvo utvrdite što je najbitnije čuvati i koliko često bi trebalo kreirati rezervne kopije. Uvijek je dobra ideja reagirati unaprijed, prije nego što ste primorani reagirati odmah. Na kraju, opstanak vaše tvrtke može ovisiti o tome.

 

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X