,

Koliko vremena i IT resursa zapravo štedi ERP?

17 svi 2018

ERP softver integrira poslovanje različitih dijelova tvrtke u jednu cjelinu. Omogućava nam da upravljamo svim poslovnim procesima u tvrtki, od planiranja do kontrole. To nam osigurava ključne informacije u pravo vrijeme, što je nerijetko vrlo važno kod donošenja strateških odluka.

Pored važnosti za menadžment, ERP softver ima i bitnu ulogu u operativi. On doprinosi učinkovitijem radu zaposlenih. Zahvaljujući tome, ERP štedi vrijeme i IT resurse. Pogledajmo kako je to moguće, na konkretnim primjerima.

1. Integrirani financijski podatci

Kada zahtijevate financijski izvještaj i dobijete više verzija izvještaja iz različitih odjela, postavlja se pitanje – što onda? Treba li zaposliti novu osobu ili povećati obujam posla postojećima zaposlenicima.

Financije i prodaja šalju svoje podatke, kao i svi ostali odjeli. Analitičari ili suradnici iz IT odjela imaju puno posla s objedinjavanjem svih izvještaja u jedan finalni izvještaj koji će pokazati jedino ispravno stanje.

ERP objedinjuje sve podatke i generira traženi izvještaj sa svim podatcima o financijskom poslovanju tvrtke koje ste zatražili. Nije potrebno imati osobu koja će za izradu tih izvještaja potrošiti nekoliko sati.

 

2. Integrirane narudžbe kupaca

ERP rješenje prati sve – od narudžbe kupca do završetka kompletnog procesa, što znači da se on aktivira unosom narudžbe kupca i ostaje aktivan sve dok se roba ne isporuči kupcu i financije ne potvrde da je novac zaista na računu.

Na ovaj način tvrtka može vrlo lako pratiti cijeli proces izvršenja narudžbe i svakako ga iskoristiti dalje za koordinaciju procesa proizvodnje sa stanjem u zalihama. To je moguće i ako imamo više lokacija koje su fizički odvojene.

Ako ERP rješenje ne postoji, u većini slučajeva analitičar ili suradnik u IT sektoru moraju svaki dan kontrolirati sve narudžbe kupaca, i mijenjati im statuse u skladu s pristiglim informacijama ili razmjenjivati narudžbu između dvije različite aplikacije što svakako oduzima mnogo vremena.

 

3. Standardizacija i ubrzanje procesa proizvodnje

Sve tvrtke koje se bave proizvodnjom, a posebno one koje otkupe drugu tvrtku, i integriraju je u svoj poslovni sustav, često otkriju da se za isti proizvod koriste različite metode izrade. Utrošak materijala i sama evidencija proizvodnje se mora raditi s dvije ili više aplikacija ili se mora zaposliti suradnik iz IT sektora koji bi radio izvoz dokumenata ili ručno ispisivao dokumente za razmjenu.

U nekim tvrtkama se stvaraju i dodatni troškovi upravo zbog posla koji je potreban da bismo imali točna stanja. S ERP rješenjem dobivaju se standardizirane metode automatizacije nekih procesa proizvodnje što u velikoj mjeri štedi vrijeme, povećava produktivnost i smanjuje broj potrebne radne snage.

 

4. Smanjenje lagera

ERP rješenje omogućava da procesi u proizvodnji prolaze bez situacija koje nam stvaraju probleme i svakako unapređuje vidljivost procesa izvršenja naloga unutar tvrtke. Ovo nam omogućava da s jedne strane smanjimo lager sirovina koje koristimo u procesu proizvodnje, a s druge strane smanjuje se lager gotovih proizvoda u definiranim skladištima.

U ovom slučaju nemamo potrebu za angažiranjem osobe iz IT sektora, koja bi da nemamo ERP rješenje morala osigurati razmjenu ispravnih podataka putem više aplikacija ili putem sirove obrade podataka.

 

5. Standardizacija informacija o ljudskim resursima

Posebno je bitno naglasiti i ovu stavku za tvrtke koje imaju više poslovnih jedinica kako mogu na lakši način pratiti informacije o utrošenom vremenu kao i lakše komunicirati sa zaposlenima.

Zamislite samo situaciju da dobijete 8 izvještaja iz 8 poslovnih jedinica koji se sastoje od više podvrsta izvještaja i pokazuju sve bitne podatke o zaposlenima. IT stručnjak ili analitičar će potrošiti mnogo vremena za izradu finalnog izvještaja koji može biti upotrebljen kao važeći. Njega je, na zahtjev, moguće dobiti iz ERP-a.

 

 

untitleddatalabDatalab tim

Simboličnim potpisom želimo obuhvatiti sve pojedince, zaposlene, suradnike, partnere i korisnike s kojima svakodnevno učimo, stiječemo i razmjenjujemo iskustvo, znanje, probleme i rješenja. Bez svih njih zajedno svega ovoga ne bi bilo. Čitajte nas redovito i javite koje vas teme i informacije zanimaju! Jer danas više nego ikad vrijedi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje dijeli s vama! Podijelite dalje…

 

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X