, ,

Digitalizacija poslovanja uz PANTHEON

22 kol 2018

 

 

Posljednjih tridesetak godina digitalizacija poslovanja je tema mnogih razgovora. Prvo smo imali samo računala, zatim poslovne programe, pa mrežu, onda server, a sada imamo i poslovanje u oblaku odnosno cloud.

Pojavljuju se inovacije poput umjetne inteligencije (AI – Artificial Intelligence) i strojnog učenja (Machine learning), a mi i dalje pričamo o digitalizaciji. Zar to nije stara tema? Zašto ponovo govorimo o istome? Zar nisu digitalizaciju već svi primijenili? Nažalost, nisu. Podsjetimo se, stoga, na ono što mi mislimo da je bitno kada je digitalizacija poslovanja u pitanju.

 

Digitalizacija poslovanja – što je bitno?

Jednostavno rečeno, digitalizacija je upotreba digitalnih tehnologija za transformaciju našeg poslovanja. Naravno, nije riječ samo o tehnologiji, već i o tome kako zaista mijenjamo načine na koje radimo (procese) i načine na koje te procese prilagođavamo da bi unaprijedili poslovanje.

Kada je riječ o digitalizaciji poslovanja važno je napomenuti da to nije jednokratna operacija, već, slično implementaciji ERP-a, dugotrajna poslovna strategija i odluka koja temelje treba imati u namjeri managementa tvrtke da zaista pripremi svoje poslovanje i svoju tvrtku za izazove budućnosti.

Dodatno, digitalizacija poslovanja svakako već uključuje, računala i druge uređaje povezane na internet, lokalnu računalnu infrastrukturu, eventualno neke cloud servise, ali i ono što direktno ovisi o svim ovim nabrojanim tehnologijama: podatci, procesi, odlučivanje, izvještavanje i još ponešto. Krenimo redom.

 

Podatci

Svakodnevno se u svakoj tvrtki generira ogromna količina podataka. Takvim podatcima treba upravljati, treba ih koristiti za svakodnevno poslovanje, ali iz takvih podataka treba „izvući“ informacije i na osnovi njih eventualne zaključke koji bi u budućnosti tvrtkama mogli donijeti konkurentnu prednost. Zato je prvi korak digitalizacija svih podataka.

Zapitajte se: koje to podatke svakodnevno koristite u svojem poslovanju? Gdje se oni nalaze? Kako se njima pristupa? Jesu li svi digitalni? S obzirom na to da je, za početak, potrebno da su vaši podatci digitalni i lako upravljivi neophodno je da su dostupni u svakom trenutku svima kome su potrebni.

Tu nam pomaže ERP sustav poput PANTHEON-a koji u kombinaciji s alatima za komunikaciju i kolaboraciju i upravljanje dokumentima predstavlja ozbiljan alat za upravljanje podatcima, procesima, ali i tvrtkom.

 

Procesi i tokovi

Već smo pisali o PANTHEON WorkFlow-u te se ne bismo ponavljali, ali vrijedi se podsjetiti da nam WorkFlow otvara vrata za sljedeći neophodan korak, a to je učinkovito upravljanje podatcima.

Naravno, kada kažemo upravljanje podatcima, mislimo na upravljanje procesima koji za rezultat imaju neke podatke. Ovisno o procesu i načinu na koji se odvija, rezultirajući podatci će biti različiti. Zato je vrlo važno da i upravljanje procesima i tokovima bude digitalno, a to je opet moguće samo ako sustav u koji smještamo podatke to omogućava. PANTHEON Workflow je očiti primjer.

Takvo centralizirano i jedinstveno upravljanje procesima i podatcima omogućava i upravljanje tvrtkom. Ipak, treba imati na umu da je potrebno napraviti ozbiljne promjene u poslovnim procesima kako bi se uklopili u novi željeni digitalni svijet. Inače će učinak izostati.

 

Poslovno izvještavanje i odlučivanje

Važnost pravovremenog i točnog izvještavanja nije potrebno naglašavati. Ako nije pravovremeno, nije ni važno je li točno, a ako je netočno nije važno je li pravovremeno.

Točne i pravovremene informacije pomažu managerima, direktorima i vlasnicima u procesu odlučivanja. Ako su podatci digitalni, a procesi opisani u sustavu i njima se digitalno upravlja, onda management može doći do informacija koje su potrebne kako bi se otklonila uska grla i kako bi se optimizirali i procesi i podatci nastali iz tih procesa.

Zašto je ovo važno za digitalno poslovanje?

Zato što je potrebno upravljati i eksterno i interno na osnovi podataka. Često se promatraju podatci i na njima zasnovani izvještaji o prodaji, nabavi, potraživanjima i naplati, koji su eksternog karaktera, a često se ignoriraju interni podatci, ako uopće postoje. Nije isto kada se proda mnogo uz malo truda i kada se proda mnogo uz mnogo truda. Govorimo naravno o efikasnosti i efektivnosti poslovnih procesa. Zato je važno imati i interno digitalne podatke o procesima (kroz npr. PANTHEON Workflow) i na taj način utvrditi koliko truda, novca, vremena i sličnog troši pri ostvarivanju prihoda.

 

Logično pitanje je što PANTHEON može učiniti za vas?

Prije svega, podatci uneseni u PANTHEON su već digitalni, odnosno postoje u digitalnom obliku. Za one koji ne postoje u digitalnom obliku, moguće je koristiti dodatak DMS pomoću kojeg analogne podatke (npr. ugovore) možete skenirati i pretvoriti u digitalni oblik.

  • Izvještaji u realnom vremenu

S PANTHEON Zeus poslovnom analitikom, pomoću kontrolnih ploča (Dashboards) izvještavanje se prebacuje s režima rada „priprema izvještaja“ na režim rada „instant izvještaji“.

Umjesto dugog i kompliciranog izvještavanja, žongliranja podatcima i pripreme izvještaja za management, PANTHEON kontrolne ploče (Dashboards) i poslovna analitika Zeus omogućavaju zaista brzi pregled poslovanja te laku i jednostavnu analitiku.

  • Upravljanje poslovnim procesima (PANTHEON WorkFlow)

Uz PANTHEON Workflow na raspolaganju vam je moćan alat koji u potpunosti može riješiti dnevne mikro odluke o preusmjeravanju, odobravanju i dokumentiranju poslovnih tokova. Dakle, poslovanje možete digitalizirati, tako što ćete određene poslovne procese automatizirati koristeći PANTHEON WorkFlow.

 

Ukratko, PANTHEON vam može pomoći digitalizirati, ali i digitalno transformirati vašu tvrtku. Sve ovisi o tome na kojoj razini je vaša tvrtka sada i na kojoj razini želite da bude u budućnosti, kao i o tome kada planirate taj cilj postići.

 

untitleddatalabDatalab tim

Simboličnim potpisom želimo obuhvatiti sve pojedince, zaposlenike, suradnike, partnere i korisnike s kojima svakodnevno učimo, stječemo i razmjenjujemo iskustvo, znanje, probleme i rješenja. Bez svih njih zajedno svega ovoga ne bi ni bilo. Čitajte nas redovito i javite nam koje vas teme i informacije zanimaju! Jer danas više nego ikada vrijedi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje dijeli s vama! Podijelite i vi dalje…

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X