Povijest poduzeća Datalab

Tvrtka Datalab osnovana je 03. 09. 1997. s ciljem razvijanja integralnih poslovno-informacijskih sustava za male i srednje tvrtke.  Osnivači Andrej Mertelj i Tomaž Teyrovsky  osnovali su tvrtku kao odgovor na bankrot tvrtke GEKKO d.o.o. u kojoj su bili zaposleni, a Andrej je ondje ujedno bio i partner. Tvrtka GEKKO je imala raširenu mrežu prodavaonica računalne opreme i u to vrijeme je kao robna marka osobnih računala bila druga po snazi u Sloveniji (PowerPlus). Tvrtka je zapala u probleme upravo zbog nepreglednosti poslovanja kao posljedicom nedovoljne informacijske podrške. Andrej  je sebi postavio sljedeći cilj: nijednom se poduzetniku zbog neodgovarajuće poslovno-programske opreme ne smije dogoditi katastrofa kakvu je i sam doživio. Slogan “Pretvorite podatke u dobit” naš je moto od početka i jasno pokazuje našu misiju. Korištenjem suvremenih informacijskih tehnologija želimo tvrtkama pomoći u pretvaranju podataka nastalih tijekom poslovanja u što veću dobit. Iz toga proizlazi naše čvrsto uvjerenje kako je informacijska tehnologija samo nužni element koji tvrtki treba pomoći pri stvaranju rezultata (povećanju dobiti), a ne samoj sebi biti svrhom.

Početna ekipa od tri zaposlena eksperta postavila je osnove transakcijskom programskom paketu Datalab HERMES. Na ovom programu smo izgradili integralni poslovno-informacijski sustav Datalab PANTHEON. Nakon nekoliko godina rasta s uobičajenim razvojem i podrškom programske opreme, 2000. g. smo zaključili da naš cilj možemo ostvariti samo uz široku bazu korisnika. Implementacija i podrška su postali usporavajući čimbenici, tvrtka je trebala fokus. Razmišljanje je rezultiralo partnerskim kanalom Datalaba koji je omogućio podjelu posla između Datalaba (razvoj, koordinacija) i partnera (prodaja, implementacija i održavanje). Naše centre podrške u Ljubljani, Mariboru i Kopru pretvorili smo u samostalne tvrtke u vlasništvu tadašnjih zaposlenika. Nakon prilično turbulentne godine u kojoj smo zbog reorganizacije osjetili značajan pad prihoda nova se organizacija osovila na noge i danas predstavlja jednu od najbrže rastućih poduzetničkih grupacija u Jugoistočnoj Europi. Reorganizacija nam je pomogla pri uspostvaljanju fokusa i transparentnih poslovnih procesa u našoj tvrtki kao i sve šire partnerske mreže.

Datalab smo željeli kreirati kao softversku tvrtku koja se od početka u garaži podigla do kotiranja na burzi i koja ispunjava svoje funkcije, a pritom je istovremeno odgovorna prema društvu i okolini. Željeli smo dokazati da se i u Europi može ostvariti vizija visokotehnološke tvrtke. Zato je 05. 05. 2003 na osnivačkoj skupštini osnovana tvrtka DATALAB Tehnologije d.d., koja je 01. 12. 2003 preuzela poslovanje Datalaba d.o.o. Novo dioničko društvo, u kojem udjele ima većina zaposlenih, primjeren je način za postizanje naših ciljeva.

Ekipa sodelavcev Datalaba pred Ljubljansko borzo

Sljedeći korak je napravljen u lipnju 2008. kada je Datalab d.d. počeo kotirati na Ljubljanskoj burzi (oznaka dionice:DATR), čime smo postali prvo tehnološka tvrtka koja kotira na toj burzi. Točno dvije godine kasnije, 30. 06. 2010, proslavili smo jubilarnog 20000. korisnika PANTHEON-a, zatim 27. 02. 2013.  30000. korisnika, a 40000. korisnika 31. 03. 2015.

Datalab je danas vodeća slovenska tvrtka za razvoj poslovne informatike što potvrđuje referentna lista, kao i četiri puta zaredom osvojena titula »Najboljši« na Infosu – Finalist godine 1999., 2000., 2001. i 2002., Oracle EE& CIS Partner of the Year godine 2007., European Seal of Excellence 2008. i 2012., Zlatna nagrada Najbolja e-rješenja i Srebrna nagrada Najbolje e-poduzeće (JAPTI), kao i brojna druga priznanja.

Budućnost

Naš rad nikada neće biti završen. Korisnicima naše programske opreme želimo nuditi uvijek veći doprinos dobiti na temelju podataka. Želimo pojednostaviti korištenje i pokriti segmente poslovanja koje danas ne pokrivamo. Rješavanje izazova koje pred sve nas donosi ePoslovanje i s time povezano smanjenje troškova i nadalje će biti jedno od najvažnijih područja našeg rada. Time postaje bliži i cilj Datalaba – razvijati najbolju poslovno-aplikativnu programsku opremu za male i srednje tvrtke i na taj način tom najvažnijem segmentu gospodarstva pomagati lakše (pre)živjeti.

X