Zašto je bolje vaše online poslovanje hostati kod lokalnog pružatelja?

24 velj 2023

Otkako je Internet postao neophodan alat za svako poslovanje, pružatelji hostinga počeli su dobivati podjednako bitan element online poslovanja. Uspjeh vašeg online poslovanja u direktnoj je vezi sa dobrim pružateljem hostinga, i od toga se ne može pobjeći.

Kada birate dom za vaš online poslovanje, postoje neke stvari koje svaki hosting pružatelj mora ispuniti: prostor, protok, platformu, sigurnost, podršku, backup i još mnogo toga. Naravno, ovisno o tome čime se bavite, uvijek postoje prioriteti na koje treba obratiti pažnju. S druge strane, globalne geo-političke prilike utjecale su na to da se mnoge domaće tvrtke okrenu domaćim pružateljima. Ovo je 7 razloga zbog kojih biste trebali svoje online poslovanje hostati kod lokalnog pružatelja.

Iskustvo

Iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, u Hrvatskoj postoji veliki broj hosting pružatelja koji uspješno rade više od deset godina. Dugotrajno poslovanje je po pravilu mjerilo dobrog rada, odmah poslije zadovoljnih korisnika. Upravo zato je bitno da pri odabiru hosting pružatelja provjerite iskustva drugih korisnika, ali i uspješne projekte i listu klijenata koje pružatelj ima iza sebe.

Dostupnost podrške

Domaći pružatelj će vam uvijek biti dostupan, a u najvećem broju slučajeva tehničku podršku čine lokalni zaposlenici, s kojima je rješavanje problema uvijek mnogo jednostavnije nego kad se radi o eksternim call centrima. Ovo se odnosi i na fizičke lokacije, ali i globalna politička događanja. Outsourcing tehničke podrške postao je globalna praksa, pa vam se nerijetko na telefon tehničke podrške javljaju ljudi s druge strane svijeta. S domaćim pružateljima hostinga ne morate brinuti o tome hoćete li moći dobiti tehničku podršku ovisno o tome što se događa na drugom kontinentu, a da ne pričamo o vremenskim razlikama i jezičnoj barijeri.

U većini slučajeva lokalna podrška može biti ključan faktor za online poslovanje. Od trenutka implementacije, kroz sve potrebne korake tijekom poslovanja, do rješavanja problema, s lokalnim pružateljima dobivate lokalne ljude koji će pomoći u procesu adaptacije i optimizacije.

Lokalni data centri

Većina hosting pružatelja u Hrvatskoj oslanja se na najveće data centre u zemlji, bilo da su u pitanju državni Data centar ili neki od kompleksa velikih tvrtki. Osim činjenice da su ti data centri izrađeni po visokim standardima i da osiguravaju nekoliko razina redundantosti, bilo da se radi o backupu, izvoru napajanja i zaštiti od požara, potresa ili poplava, oni se nalaze lokalno, što znači i mnogo bržu komunikaciju i jednostavniju fizičku intervenciju bilo kojeg tipa.

Lokalni data centri znače da lokalni inženjeri uvijek mogu jako brzo otkloniti svaki problem koji nastane i time minimalizirati potencijalne probleme s online poslovanjem.

Kontinuitet poslovanja

Cloud rješenja domaćih pružatelja nude garantirani kontinuitet poslovanja i visoki stupanj dostupnosti čak i u slučaju neželjenih događaja na lokaciji primarnog data centra. Tradicionalne metode oporavka od neželjenih događaja su zahtjevne vremenski, a u poslovanju, vrijeme je najbitniji resurs.

Kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja, odnosno, te kako bi vaš online biznis bio dostupan 365 dana godišnje, cloud modeli hostinga predstavljaju mnogo fleksibilnije rješenje. Većina domaćih cloud pružatelja u ponudi ima modele kojima je prioritet kontinuitet poslovanja s gotovim rješenjima za brz i efikasan oporavak podataka.

Dostupnost i sigurnost podataka

S lokalnim hosting pružateljem svi podaci koji idu do vas i do vaših servera ne napuštaju granice naše zemlje. To znači da su podaci sigurni i da ne ovise o eksternim globalnim događanjima i političkim aktivnostima van granica naše zemlje. Također, treba birati pružatelje koji u svom standardnom paketu nude i SSL zaštitu  – enkripciju komunikacije koja osigurava sigurnost podataka na obje strane, koji su zaštićeni čak i u slučaju da neko prekine komunikaciju.

Lokalni backup podataka

Kao i sa serverima, bilo fizičkim, bilo cloud, koji se nalaze u okvirima naše zemlje, backup je jedan od ključnih faktora o kojem svako poslovanje treba razmišljati pri odabiru svojeg hosting pružatelja. Regularni backup podataka znači i njihov brži oporavak u slučaju neželjenih događaja, a hostinge na lokacijama koje su fizički blizu (ne nalaze se na drugom kontinentu) znači i bržu komunikaciju u situacijama kada je vrijeme presudni faktor.

Zbog dodatne fleksibilnosti, tvrtke koje imaju svoja poslovna rješenja, kao što je PANTHEON ERP nude Cloud backup pakete koji automatski kreiraju sigurnosne kopije svih ključnih podataka, kako bi u slučaju neželjenih događaja vaše poslovanje bilo sigurno i kako bi se održao kontinuitet poslovanja.

Lokacija i brzina rada

Za tvrtke koje većinu online poslovanja obavljaju s lokalnim stanovništvom, izbor lokalnog hosting pružatelja je ključan. To znači da će komunikacija klijent-server biti mnogo brža i efikasnija zbog fizičke udaljenosti.

Čak i kada je veliki broj posjetioca van granica naše zemlje, lokalni pružatelji mogu ponuditi cloud rješenja koja su prilagođena tom tipu sadržaja, dok će vaša komunikacija sa serverom i aplikacijama koje su hostane i dalje biti dostupna vrlo brzo za svaki tip promjena i intervencija.

Domaći ili strani hosting pružatelj?

S ozbiljnim iskustvom iza sebe, domaći hosting pružatelji nude specifičnosti s kojima se strane tvrtke ne mogu boriti. Podaci se čuvaju na moćnim, lokalnim data centrima koji pružaju ozbiljne prednosti po pitanju sigurnosti podataka, koji ne napuštaju granice naše zemlje. Tu je i infrastruktura koja omogućava brz rad, ali i pouzdanosti i backup – ključne parametre koji garantiraju najbitniji aspekt vašeg online poslovanja– kontinuitet poslovanja.

Za više informacija o PANTHEON Hostingu pogledajte LINK.

 

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X