Što je upravljanje/liderstvo?

18 srp 2016

UPRAVLJANJE se uglavnom odnosi na menadžment i liderstvo.

Često su nam ovi pojmovi malo nejasni.

Moglo bi se reći da je:

management = raditi stvari ispravno
leadership = raditi ispravne stvari

Oboje su neophodni kako bi organizacija bila uspješna, ali svaki manager (rukovoditelj) nije leader (lider, vođa).
U modernoj ekonomiji i društvu, sposobnosti za upravljanje su neophodne svakome, jer radimo u različitim okruženjima i funkcijama. Liderstvo počinje već u upravljanju samim sobom – u poslovnom i privatnom životu.
Dobar lider priznaje da je upravljanje ljudima struka, zato se stalno educira na tom području. To se ne uči osnovnim vještinama, već svako treba naći svoj stil i stalno ga usavršavati. Zbog toga je svaki zaposlenik spreman pratiti lidera.
Dobar lider često reflektira svoje postupke, odluke i ponašanja i zbog toga se pita:

Zašto bi osoblje izabralo mene kao svog lidera?

Iskren odgovor na ovo pitanje, pokazuje gdje su jake točke lidera. Idealno bi bilo, da to ne bude samo iskustvo i znanje za određeno  stručno područje, već da budu odgovori kao što su: “jer zaposlene redovno pohvalim, za dobro odrađeni posao, brinem za njihov razvoj, oni osjećaju da su važni za mene i samu organizaciju, stalno napredujem na osobnom i profesionalnom planu,…”
Dobar lider razvija i prihvaća ljude u cjelini. Jako je važno da se bavi razvojem ljudi, a ne samo organizacijom.
Realnost:  U nekoliko studija među menadžerima na Zapadu, ustanovljeno je, da se u slučaju, kada imaju lidera u poduzeću za rješavanje tehničkih ili ljudskih problema, više od dvije trećine opredjeli za tehnički problem.

“Zaposleni ne zapostavljaju organizaciju, zapostavlja njihov lider” (Sonja Šmuc).
Gornji citat ukazuje konkretno na značenje dobrog upravljanja – visoka fluktuacija i apsentizam kao posljedica lošeg rukovodjenja (zajedno s osobljem i komunikacijom) može u velikoj mjeri utjecati na uspjeh poduzeća.
Ako bi šire gledali, mogli bismo reći, da upravljanje znači razvijanje i usmjeravanje ljudi u cilju postizanja zadanog cilja. U ljudima budi unutrašnje resurse koji im omogućavaju da stvore veliki doprinos u obavljanju grupnih zadataka; zadovoljstvo i uspjeh, na taj način postiže ogroman potencijal unutrašnje motivacije.
Ali kao što kaže “neki” direktor:
“Upravljanje služi da se pomogne zaposlenima na njihovom putu k uspjehu”.

Razmislite sljedeće:
Koje su vaše pozitivne i negativne osobine?
Kako jedno i drugo utječu na rad i uspjeh vaših zaposlenika?
Zašto mislite, da bi osoblje izabralo baš Vas za lidera?

natasa-tovornikNataša Tovornik, trener i savjetnik, u duši putnica koja inspirira.
INSPIRIS – svetovanje in treningi d.o.o.

Nataša uživa pomagati ljudima u realizaciji željenih promjena. Fokusirana je na razvoj lidera i timova, komunikaciju, organizaciju i sudjelovanje, balans ljudske aktivnosti.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X