, ,

Kako poslovna inteligencija pomaže pri donošenju odluka?

12 pro 2018

Podatci su osnova. Ako imate kvalitetne podatke, imat ćete i kvalitetne informacije, a posljedično i smislenu poslovnu inteligenciju. Velika je pogreška da je moguće iz „slabih“ podataka dobiti kvalitetne informacije. Ako u sustav unosimo loše podatke, dobit ćemo i loše informacije. Dakle, poslovna inteligencija je krajnji proizvod kvalitetnih podataka koje unosimo u naš sustav. Ništa više i ništa manje, ali iz nepoznatog razloga to nije očigledno.

Forrester poslovnu inteligenciju definira ovako: „Poslovna inteligencija (BI – Business Intelligence) je skup metodologija, procesa, arhitekture i tehnologije, koje transformiraju surove podatke u smislene i korisne informacije, koje omogućavaju efektivnije strateške, taktičke i operativne uvide i bolje odlučivanje.

 

Poslovni ili IT izazov

I jedno i drugo.

Vodstvo tvrtke se mora odlučiti kakve izvještaje želi imati i koje podatke ti izvještaji trebaju sadržavati. Netko mora unijeti te podatke u sustav (ručno ili automatski, to je potpuno svejedno, podatci moraju biti uneseni), a IT omogućava da se ti podatci unesu i da se zatim transformiraju u željene izvještaje.

 

Tako jednostavno, u teoriji

U praksi je malo drugačije.

Korištenje BI sustava uključuje dva ključna preduvjeta: tehničku IT infrastrukturu i organizacijsku pripremljenost. Ako tvrtka ne ispunjava jedan od ta dva uvjeta, tada BI nema mnogo smisla.

To su samo preduvjeti, ali kako znate da su ispunjeni? Pokušajte odgovorite na neke od navedenih pitanja.

  • Imam li, čak i bez IT-a, uspostavljene kriterije i definirane zahtjeve za izvještaje i podatke koje trebam?
  • Znam li gdje se nalaze podatci koje trebam?
  • Imam li uspostavljen proces obavještavanja?
  • Tko sve treba dobiti izvještaje i koje izvještaje trebaju dobiti?

Ako tvrtka nema odgovora na ta pitanja, cijeli BI sustav neće imati puno smisla. Postoji rješenje, ali se cijelom procesu implementacije treba pažljivo pristupiti. Zašto? Vrlo jednostavno, BI nije zamjena za izvještavanje. BI je sustav koji tvrtki, pored izvještavanja, treba još omogućiti analitiku, prijenos podataka, dinamiku, otkrivanje trendova, pravilnosti, obrasce itd.

No, u praksi je to ovako: često vodstvo tvrtke ne zna točno koje izvještaje želi imati, niti koje podatke ti izvještaji trebaju sadržavati. IT na osnovi toga često ne može riješiti takve zahtjeve jer su nejasni. Da se razumijemo, ne stajemo na stranu IT-a, ali često u takvim zahtjevima nedostaju ključne komponente.

Dakle, zbog opsežnosti, kompleksnosti i organizacijskih i IT izazova, kvaliteta podataka, nadzora podataka, sustava, koji čuva te podatke itd., većina BI projekata ne doživi svoj puni procvat, ili se svede na osnovno izvještavanje. I na takav način se onda ne koristi puni potencijal alata za BI.

 

Problem je i u podatcima

Podatci se nalaze u različitim oblicima. Papir, elektronička dokumentacija, dijeljene datoteke itd. Poslovne podatke imamo također u informacijskim sustavima – to su podatci o samoj tvrtki.

Osim toga, postoji mnogo vanjskih izvora podataka koji sadrže dragocjene informacije. Mogućnost kombiniranja internih i vanjskih izvora podataka daje sustavu pravu moć za poslovnu inteligenciju. Zbog ogromne količine podataka potrebno je uskladiti poslovne ciljeve s izvorima podataka, da bi se tako odabrali odgovarajući podatci. U suprotnome, postoji vjerojatnost da ćete se izgubiti u moru podataka, a ako pored toga niste sigurni kakvi su vam izvještaji potrebni, onda je to pravi recept za kaos.

 

Što to sve znači u praksi?

Najjednostavnije rečeno, na temelju podataka o klijentima, analitika će vam pokazati cijelu povijest vašeg odnosa s korisnicima (što i kada kupuju, gdje se nalaze, kako plaćaju, koliko su likvidni itd.), poslovna inteligencija vam može pomoći predvidjeti ponašanje vaših kupaca u budućnosti (što i kada će kupiti, kako će platiti itd.). Na taj način ćete moći u pravo vrijeme pripremiti posebnu ponudu koju neće moći odbiti. Ali to je tek početak…

 

Na sreću, postoji rješenje

Sa suvremenim ERP sustavom, kao što je PANTHEON, dobivate mogućnost usklađenog unosa poslovnih podataka i na takav način možete ostvariti osnovnu kvalitetu unesenih podataka. Tako vas neće dočekati loši izlazni podatci.

PANTHEON ima ozbiljne mehanizme za učinkovito pretvaranje podataka unesenih prema internim pravilima u kvalitetne informacije. Od samog početka, zamišljen je s integriranom poslovnom inteligencijom. U pitanju je ZEUS BI sustav, koji u sebi sadrži poslovnu analitiku – mogućnost pokrivanja podataka (ili stručno rečeno, višedimenzionalna analiza – hiper kocke), kao estetski način prezentiranja podataka putem digitalnih kontrolnih tablicama. Na temelju njih, brzim pregledom se mogu utvrditi ključni pokazatelji uspješnosti (naravno, one koje ste odredili i definirali kao ključne za vaše poslovanje).

Sa sustavom koji je već u početku zamišljen s integriranim BI sustavom, skoro nema ili uopće nema skupih i problematičnih implementacija. Vaši su podatci već unutra, a ZEUS “zna” da su oni tamo. Na taj način, vaš jedini zadatak je da te podatke pretvorite u dobit. To nije baš tako jednostavno ali s pravilno ispunjenim preduvjetima spomenutim na početku, može biti manje stresno.

 

untitleddatalabDatalab tim

Simboličnim potpisom želimo obuhvatiti sve pojedince, zaposlenike, suradnike, partnere i korisnike s kojima svakodnevno učimo, stječemo i razmjenjujemo iskustvo, znanje, probleme i rješenja. Bez svih zajedno svega ovoga ne bi bilo. Čitajte nas redovito i javite koje vas teme i informacije zanimaju! Jer danas više nego ikad vrijedi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje dijeli s vama! Podijelite dalje…

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X