Zašto je digitalna transformacija ključna za razvoj proizvodnih tvrtki

28 tra 2022

Pandemija je duže vrijeme oblikovala naš način života, ali i rada. Kriza je značajno transformirala tržište i poslovanje, a mnogi problemi pojavili su se i u proizvodnim tvrtkama. Proizvođači su se tako suočili s iznenadnom nestašicom materijala, nedostupnosti radnika kao i s naglim padom potražnje. Sve ovo zajedno snažno je utjecalo na tijek proizvodnje i opskrbe.

Uticaj covid-19 na proizvodne operacije

Cilj svih proizvodnih tvrtki je identificirati operativne izazove s kojima se suočavaju prilikom efikasnog isporučivanja proizvoda. To uključuje plan Industrije 4.0 za smanjenje utjecaja korona krize. Razumijevanje okruženja i fleksibilni odgovor su presudni za uspješno poslovanje.

Činjenica je da će trenutna situacija utjecati na naš život i poslovanje još neko vrijeme, ako ne i potpuno promijeniti način poslovanja. U dijelovima svijeta gdje su se početni efekti korona krize počeli povlačiti, ozbiljne dislokacije ostale su i dalje prisutne, a lideri se neprestano suočavaju s novim pritiscima.

Razne tehnologije Industrije 4.0 mijenjale su način na koji su proizvodne tvrtke radile i prije pandemije. Međutim velika većina proizvodnih tvrtki opisuje Industriju 4.0 kao bitan element u svojoj strategiji boljeg poslovanja i prilagođavanja promjenama. Industrija 4.0 može djelovati kao važan pokretač smanjenja utjecaja identificiranih izazova u borbi protiv pandemije.

5 stupova pametne proizvodnje:

    • Planiranje poslovnih procesa

Povećajte iskorištenost linije tako što ćete planirati proizvodnju sa stvarnim kapacitetima i ograničenjima.

    • Poslovni procesi za optimizaciju procesa

Uvedite rješenja za automatsku optimizaciju procesa.

    • Učinkovito upravljanje materijalima

Integrirajte rješenja za praćenje materijala i postupaka od sirovina do gotovih proizvoda.

    • Monitoring i analiza

Optimizirajte svoju proizvodnju na osnovi podataka u realnom vremenu.

    • Integracija u poslovno-informacijski sustav

Povežite sve svoje proizvodne procese i lokacije.

PANTHEON Manufacture nudi potpunu kontrolu nad cjelokupnim poslovnim procesom putem digitalne platforme. Na ovaj način dobivate potpunu kontrolu nad cjelokupnom proizvodnjom, lancem opskrbe, troškovima usluga i upravljanjem imovinom.

Automatsko povezivanje sa strojevima iz PANTHEON-a

Automatska linija se pokreće direktno iz PANTHEON proizvodnje, iz koje je moguće kontrolirati rad proizvodne linije u realnom vremenu.

Rješenje zovemo “Light MES”, jer se podaci o materijalima i operacijama šalju direktno iz PANTHEON-a u kontroler, koji zatim usmjerava rad strojeva i natrag u PANTHEON prenosi razne podatke kao npr. potrošnja materijala i vrijeme za operacije, zastoje, greške itd.

Prednosti

  • Korisnici PANTHEON-a će moći:
    • pratiti proizvodnju u realnom vremenu
    • uštediti jer im neće biti potrebni dodatni sustavi upravljanja proizvodnjom, već će to raditi direktno iz PANTHEON proizvodnje,
    • lakše uključiti preventivne mehanizme.
  • Pokrenuti zadaci će se kreirati automatski, što utiče na točnost podataka i uštedu vremena.
  • Planiranje će biti preciznije i efikasnije zbog korisnosti podataka (zauzetost resursa, zastoji, popravci).

 

 

Što donosi budućnost?

Proizvodne tvrtke su tek počele uvoditi Industriju 4.0, a sljedeća faza industrijalizacije – Industrija 5.0 – je pred vratima. Dok je pandemija ubrzala razvoj i pokazala dodatne potrebe za uvođenjem novih tehnologija, mnoge tvrtke se i dalje bore s time kako uvesti nove tehnologije kako bi poboljšale efikasnost i produktivnost u svojem poslovanju.

Uvođenje novih tehnologija je neizbježno

Problem s uvođenjem novih tehnologija – slično prelasku na Industriju 4.0 – prelazak na novu tehnologiju Industrije 5.0 nije tako lak. Čak i tvrtke koje su već uvele stupove Industrije 4.0 u svoje poslovanje itekako su svjesne da ni za njih nema prečice. Industrija 5.0 je revolucija u industrijskim okruženjima.

Mora se priznati da mnoge tvrtke uvelike zaostaju za industrijskom revolucijom u uvođenju robotske automatizacije i umjetne inteligencije u proizvodna okruženja. Isti bi digitalizaciju proizvodnih okruženja trebali uzeti kao ključnu i razmišljati, prije svega, o tome kako to što prije provesti u praksi, za dobrobit potrošača, proizvođača i zaposlenika.

Kako bi bile efikasnije, proizvodne tvrtke moraju dati sve veći prioritet rješenjima koja kombiniraju naprednu povezanost, naprednu automatizaciju, cloud tehnologiju, senzore, različite proizvodne procese, inteligentne algoritme i Internet stvari (eng. IoT – Internet of things) kako bi transformirali svoje poslovanje. Proizvodne tvrtke tako mogu dizajnirati i proizvoditi pametnije proizvode za potrošače. Korištenjem odgovarajućeg rešenja za prikupljanje i automatizaciju podataka u realnom vremenu, dajemo značajan doprinos poboljšanju produktivnosti. Ovo, zauzvrat, pomaže ljudima u proizvodnom lancu kako bi imali potrebne informacije i alate za bolje obavljanje svojeg posla i donosili brže odluke u cijelom lancu opskrbe.

Promjene koje je pokrenula Industrija 4.0. – kao i 5.0, već su nepovratni. Ovaj proces tvrtkama nudi mogućnosti sve snažnijih strojeva u kombinaciji s bolje obučenim profesionalcima za promoviranje efikasne, održive i sigurne proizvodnje.

Industrija 5.0 nije hir, već novi način razumijevanja proizvodnje koji ima učinkovite i pozitivne posljedice na poslovanje tvrtke. Kao rezultat toga, tvrtke koje ne prilagode svoju proizvodnju modelu Industrije 5.0 uskoro će zastarjeti i neće moći iskoristiti konkurentske prednosti koje nudi. Stoga će prilagođavanje procesa tvrtke i njihovo pretvaranje u koncept digitalne industrije biti od ključne važnosti za osiguranje konkurentnosti tvrtke.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X