,

5 savjeta koji će vam pomoći osigurati ERP podatke

20 ožu 2019

Današnji moderni poslovno-informacijski sustavi omogućavaju cjelokupno praćenje poslovanja. Pomoću ERP sustava se svi poslovni procesi integriraju u jednu cjelinu te tako nema potrebe za višestrukim programima. Ključne informacije su dostupne u pravim trenutcima, a štede se vrijeme i resursi.

U ERP sustavu su pohranjeni važni podatci nužni za uspješno poslovanje vaše tvrtke. Možete li zamisliti što bi se dogodilo kada bi ti podatci dospjeli u pogrešne ruke ili kada bi ih zauvijek izgubili?

Posljedice bi zasigurno bile vrlo štetne za vaše poslovanje. Upravo zato je potrebno brinuti o sigurnosti svih vaših podataka.

Sljedećih pet savjeta će vam pomoći osigurati ERP podatke.

Osigurajte računala i programe

Prvi i najvažniji korak za sigurnost, ne samo vaših ERP podataka nego i cjelokupnog sustava, je instalacija sigurnosnog softvera. Antivirus i antimalware programi će vam pomoći osigurati ERP podatke. Spriječit će viruse i zlonamjerne softvere koji mogu znatno naštetiti vašem računalu i ugroziti sigurnost vaših podataka.

Također je iznimno bitno da koristite snažne lozinke. Znate li da su „123456“ i „password“ već godinama jedne od najkorištenijih lozinki? Koristite li i vi i vaši zaposlenici slične jednostavne lozinke koje je lako pogoditi, samo zato da bi ih lakše zapamtili? Koristite li istu lozinku za više korisničkih računa? Ako ste odgovorili potvrdno na zadnja dva pitanja, riskirate sigurnost svojih podataka.

Lozinke koje koristite za ulogiravanje u svoje računalo, poslovni softver i sve ostale korisničke račune bi se trebale sastojati od najmanje 12 znakova. To uključuje kombinaciju velikih i malih slova te brojeva i specijalnih znakova. No, ne brinite. Ne morate ih sve pamtiti niti zapisivati na post-it papiriće. Postoje besplatne aplikacije za upravljanje lozinkama u kojima možete imati sve lozinke na jednom mjestu. Potrebno je zapamtiti samo jedan PIN koji će otključati aplikaciju.

Koristite cloud

Mnogi proizvođači ERP rješenja nude mogućnost korištenja svojeg poslovnog programa u cloud-u. S obzirom na to da pružatelji cloud usluga imaju sofisticiranije sustave zaštite, vaši poslovni podatci bit će sigurniji nego na vašem računalu.

Pri pohrani vaših podataka u cloud-u izrađuju se tri kopije koje se čuvaju na različitim serverima. Tako da, u slučaju kvara ili pada jednog servera, vi još uvijek možete pristupiti svojim podatcima. S obzirom na to da se svaki server nalazi na različitoj lokaciji, vaši su podatci sigurni i od štete koja može biti prouzrokovana elementarnim nepogodama.

Osim toga, svi podatci koje pohranjujete u cloud-u se šifriraju i nemoguće im je pristupiti bez odgovarajućeg ključa za dešifriranje. Podatke možete šifrirati i sami, prije pohranjivanja u cloud, i tako dodatno osigurati ERP podatke.

Educirajte zaposlenike

Zaposlenici su najveća prijetnja sigurnosti vašem sustavu. Stoga je jedan od najvažnijih načina na koji možete osigurati ERP podatke edukacija zaposlenika. Vaši zaposlenici bi trebali biti u mogućnosti prepoznati prijetnje vašem sigurnosnom sustavu i znati kako ih spriječiti.

Na primjer, jedna od vrlo bitnih stvari je prepoznavanje opasnih e-mail poruka. Ovdje se ubraja tzv. phishing e-mail. Ove poruke izgledaju kao da ih šalju tvrtke čije usluge koristite, tražeći vas da se prijavite u svoj korisnički račun te da ažurirate svoje podatke. Cilj im je domoći se vaših prijavnih podataka kako bi se sami mogli prijaviti na vaše korisničke račune.

Vaši podatci se onda mogu iskoristiti za krađu identiteta ili prijavljivanje na druge usluge (ako koristite jednu lozinku za više računa). Također, takav website od vas može zahtijevati da preuzmete određeni softver. To nikako ne biste trebali napraviti jer biste mogli instalirati malware (zlonamjeran softver) na svoje računalo.

Nažalost, ovakve poruke antivirusni softver često propusti filtrirati. Dakle, edukacija i oprez su ključ.

Ograničite pristup podatcima

Samo zato što je ERP poslovni program koji obuhvaća cjelokupno poslovanje vaše tvrtke, ne znači da svi zaposlenici trebaju imati pristup svim podatcima.

Tako, na primjer, prodaja ne treba imati pristup financijskim podatcima vaše tvrtke ako to nije potrebno za njihov posao.

Stoga, ograničite pristup osjetljivim podatcima. Što manje zaposlenika ima pristup vašim poslovnim podatcima, manja je šansa da će sigurnost tih podataka biti ugrožena.

Ne zaboravite na ažuriranja i sigurnosne kopije

Redovita ažuriranja su iznimno važna ne samo zato što omogućavaju nove funkcionalnosti u programu već i zbog sigurnosnih zakrpa.

Osim samog ERP sustava, iznimno je bitno ažurirati i antivirusni softver i operativni sustav koji koristite. Oni se također redovito nadograđuju sa sigurnosnim zakrpama tako da je te nadogradnje potrebno instalirati čim postanu dostupne.

Čak i ako implementirate sva navedena sigurnosna rješenja, postoji mogućnost da nešto pođe krivo te da vaši podatci budu kompromitirani. Zato je bitno dodatno osigurati ERP podatke i pohraniti sigurnosne kopije svih vaših podataka kako bi im mogli pristupiti u slučaju da se to dogodi.

Zaključak

S obzirom na to da se u vašem ERP rješenju nalaze bitni podatci, vrlo je važno osigurati ih. Instaliranje i redovito ažuriranje kvalitetnog antivirusnog programa je polazna točka. Daljnji koraci uključuju edukaciju zaposlenika i ograničavanje pristupa podatcima. Ne zaboravite i na pohranjivanje sigurnosnih kopija ili korištenje ERP-a u cloud-u. Uz gore navedenih pet savjeta koji će vam pomoći osigurati ERP podatke, možete više vremena posvetiti unaprjeđenju vašeg poslovanja.

Izvori

The Number One Way to Keep Your ERP Data Safe
Phishing

untitleddatalab

Autor: Iva Devčić – Digital Marketing Specialist

Iva je zadužena za digitalni marketing u Datalabu, od društvenih medija do web stranice. Zaljubljenik je u engleski jezik, pisanje i digitalni dizajn. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, kreativnim radom, trčanjem i vrtlarstvom. Posebno uživa u opuštajućim trenutcima sa svojim suprugom i njihovom mačkom.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X