, , ,

Usluge data centra – prednosti za računovođe

10 sij 2019

“Nikad ne ostavljaj za sutra ono što možeš napraviti danas.”

 

Vođenje računovodstva je jednostavnije je kada imate integriran poslovno-informacijski sustav. Centralizirani podatci, koji su istovremeno prilagodljivi konkretnim zahtjevima međunarodne korporacije, mogu se koristiti za planiranje, izvještavanje i analize. Korištenjem usluga data centra, zahtjevi klijenta se lako mogu dodatno multiplicirati, kao pojedine specifične funkcionalnosti softvera, poput zakonsko i jezično lokaliziranog poslovnog softvera za potrebe svih tvrtki-kćeri u međunarodnoj grupaciji.

 

Što je IaaS?

IaaS (Infrastructure as a Service) podrazumijeva isporučivanje odgovarajuće IT infrastrukture kao usluge. Umjesto kupovine servera, softvera i prostora na podatkovnim serverima, korisnik kupuje odgovarajući paket usluga, koji podrazumijeva i odgovarajuću IT infrastrukturu. Kupujući IT infrastrukturu kao uslugu, pružatelj usluge umjesto korisnika brine za sve od operativnog sustava, aplikacije, antivirusnog softvera, pa do samih podataka.

 

Važnost digitalizacije poslovanja za računovođe

Računovođe u 21. stoljeću mogu uspješno i efikasno poslovati ukoliko su izvršili adekvatnu digitalizaciju poslovanja. Kontinuirano unapređivanje IT infrastrukture neophodne za poslovanje predstavlja nove poslovne izazove i obaveze za računovođe. Praćenje rada odgovarajućeg IT sustava i osiguravanje optimalnih infrastrukturnih uvjeta oduzimaju dragocjeno vrijeme računovođama, koji jednostavno žele fleksibilan poslovni softver za vlastite računovodstvene aktivnosti. Upotreba računovodstva u cloud-u i korištenje usluga data centra jedan je od načina digitalizacije poslovanja računovodstvene funkcije u međunarodnoj korporaciji ili poslova vođenja računovodstva općenito.

 

Prednosti korištenja usluga data centara za računovođe

Data centri osiguravaju sveobuhvatna rješenja korisnicima usluga. Prvenstveni cilj pružanja usluga je optimiziranje korištenja odgovarajućih IT resursa i troškova koji nastaju pri tome. Automatsko nadgledanje IT infrastrukture, koju koristi međunarodna grupacija i/ili tvrtke-kćeri za vlastito poslovanje naredna je prednost korištenja usluga data centara.

Proaktivan pristup pri upravljanju IT infrastrukturom računovođama omogućava pravovremeno obavještavanje o potrebnim mjerama za unapređenje vlastitog poslovanja i pravovremeno planiranje, eventualnih dodatnih troškova za korištenje odgovarajućeg paketa usluga data centra.

 

Kako izabrati data centar?

Izbor odgovarajućeg pružatelja usluga data centra jedna je od poslovnih odluka koju trebaju donijeti računovođe odnosno strateški menadžeri, ukoliko vlastito poslovanje žele premjestiti u cloud. Pri izboru odgovarajućeg pružatelja usluga posebno je važno za računovođe da su serveri sa poslovnim softverom i podatcima dostupni korisniku usluga u svakom trenutku i to na principu 24/7/365. Najvažniji kriteriji pri izboru data centra u kojem će se koristiti određene usluge su:

 • dostupnost
 • fleksibilnost
 • skalabilnost (mogućnost rasta) i
 • jednostavnost

Pri izboru data centra ne treba zaboraviti na važnost usluga tehničke podrške. Tehnička podrška treba biti klijentski orijentirana, brza i efikasna kako bi se računovođama osigurala potrebna pomoć u radu s poslovnim softverom ili intervencije tijekom korištenja određene IT infrastrukture “na daljinu”.

 

Prednosti računovodstva u cloud-u za međunarodnu grupaciju i računovođe

Mogućnost dislocirane pohrane podataka u cloud-u i jednostavnost dijeljenja računovodstvenih podataka, unutar određenih ovlaštenja, na razini međunarodne grupacije osnovna je prednost upotrebe data centra i računovodstva u cloud-u.

Računovodstvo u cloud-u funkcionalnost je koju nudi PANTHEON Hosting usluga. Prednosti ove usluge su:

 • nema inicijalnih troškova kupovine i održavanja servera i potrebnih licenci,
 • korisnik plaća onoliko koliko koristi uslugu,
 • sigurnost arhiviranja podataka,
 • jednostavan i brz pristup podatcima na dislociranim lokacijama (teritorijima, tržištima),
 • veća preglednost i upravljanje poslovnim procesima na razini međunarodne grupacije,
 • istovremeni pristup podatcima od strane računovodstvene funkcije i ostalih poslovnih funkcija,
 • elektroničko arhiviranje podataka na razini međunarodne grupacije,
 • kvalitetnija organizacija rada računovodstvene funkcije (u matičnoj tvrtki i tvrtkama-kćerima),
 • digitalizacija poslovanja na razini međunarodne grupacije,
 • vremenske uštede i uštede ostalih operativnih troškova na razini međunarodne grupacije.

 

Zaključak

Digitalna transformacija vođenja računovodstva u međunarodnoj grupaciji podrazumijeva pravovremeno praćenje suvremenih trendova u području IT-a i optimalno korištenje svih resursa, pa tako i financijskih, za angažman odgovarajuće IT infrastrukture.

Prednosti korištenja IaaS-a za računovodstvenu funkciju su brojne. Za računovođe je posebno važna mogućnost istovremene specijalizacije i modernizacije vlastitog poslovanja. Iznajmljivanjem određenih usluga data centra, računovođe ne kupuju samo IT infrastrukturu kao uslugu, nego koriste znanje i tehničku podršku koje su neophodne za efikasno funkcioniranje IT sustava.

Računovođe koji žele postići više kontrole pri razvoju vlastitog poslovanja, ne trebaju izdvajati dodatno vrijeme ili financijske resurse za brigu o npr. IT infrastrukturi potrebnoj za uspješno odvijanje poslovnih procesa u računovodstvenoj funkciji. Korištenjem usluga data centra obaveze održavanja IT infrastrukture su u nadležnosti pružatelja usluga, koji kontinuirano vrši unapređenje kvaliteta i performansi usluga, kako bi uspješno zadovoljili korisnike usluga – računovođe.

lejla-softic

Autor: Lejla Softić, dipl.oec.  –  SoftConsulting s.p. 

Smatra da razvoj karijere bez kontinuiranog ulaganja u osobni razvoj i unapređenje znanja i vještina nije moguće postići u 21. stoljeću. Konstantno usavršavanje i stjecanje novih znanja i vještina podjednako je važno, za uspješnu karijeru, koliko je značajno disanje za naš život i zdravlje.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X