, ,

Uloga CFO-a pri digitalizaciji poslovanja

19 velj 2020

” Bogataš pravi planove za sutra, siromah za danas.”

Kineska poslovica

Pri digitalnoj transformaciji poslovanja, vrlo često se zanemaruje važnost i uloga koju ima CFO (Chief Financial Officer), jer se očekuje da će CIO (Chief Information Officer), nadležna osoba za informacijske tehnologije odnosno dobavljač softvera riješiti sve potrebne izazove tvrtke u ovom području. Multidisciplinarnom suradnjom CFO i eksperata iz IT područja tvrtka može uspješno izvršiti digitalizaciju, ne samo financijske funkcije u tvrtki, nego i cjelokupnog poslovanja. Zašto bi CFO trebao zagovarati promjene u tvrtki, odnosno koja je uloga CFO-a pri digitalizaciji poslovanja, prezentirat ćemo vam u narednim redovima.

Što je digitalna transformacija?

Digitalna transformacija podrazumijeva način poslovanja koji se odnosi na promjenu internih i eksternih strategija, uz čiju pomoć će se upotrebom modernih tehnologija osigurati efikasniji rad zaposlenika i kvalitetniji odnos s klijentima. Prvi val digitalne transformacije omogućio je 5 ključnih digitalnih tehnologija: Cloud computing, Mobile, Big Data, Social Networks i Internet of Things. Novi val preobrazbe dolazi pod utjecajem tzv. ‘Industry 4.0’ tehnologija, u okviru kojih su: roboti, dronovi, umjetna inteligencija (AI), 3D printing i energy storage.

Digitalni trendovi i financijsko upravljanje

U suvremenim uvjetima poslovanja, ako tvrtka želi biti uspješna, CFO može postati zagovornik digitalne transformacije poslovanja samo uz poznavanje aktualnih digitalnih trendova, kao što su npr. primjena digitalnih valuta, P2P platformi i drugih inovativnih financijskih alata. Brojni inovativni financijski alati koji su nastali kao rezultat dinamične primjene IT alata za financijsko upravljanje, sve više uslovljavaju digitalizaciju poslovanja tvrtke, ali i integraciju financijskog (i digitalnog) sustav tvrtke s ostalim sličnim digitalnim (i financijskim) alatima izvan tvrtke (npr. ePDV i sl.).

Posebno je važno da CFO poznaje suvremene digitalne trendove i koristiti prednosti pojedinih digitalnih alata za financijsko upravljanje u tvrtki. Ako CFO primjenjuje više različitih inovativnih financijskih alata, veća je vjerojatnost da će tvrtka moći pravovremeno izvršiti digitalnu transformaciju poslovanja primjenom npr. računovodstva u oblaku, ali i kontinuirano zagovarati i primjenu novih digitalnih alata za financijsko upravljanje kao što su to npr. P2P platforme, plaftorme za skupno financiranje, različite oblike digitalnog novca i druge digitalne financijske alate.

Uloga CFO-a pri digitalizaciji poslovanja

Suvremeno financijsko upravljanje traži sve veću agilnost CFO-a i financijske funkcije u tvrtki. Iako je uloga CFO-a oduvijek bila upravljanje i zaštita financijskog integriteta tvrtke, ona se sve više razvija tako da uključuje i praćenje operativnih performansi i učinkovitosti, te aktivno uključivanje CFO-a pri kreiranju unutarnje i vanjske strategije tvrtke.

Stoga je CFO obično u središtu upravnog odbora ili rukovodstva razvojnih timova tvrtki. U većini slučajeva oni su nosioci procesa strateškog planiranja i financijskog upravljanja, i imaju ulogu pokretača procesa digitalne transformacije poslovanja. Uloga CFO-a, pri digitalnoj transformaciji, je ponuditi odgovore na neka od sljedećih pitanja:

  • Kako osmisliti, prepoznati, pratiti i nadzirati projekte tvrtke primjenom alata digitalne analitike?
  • Kako znati troši li se adekvatan iznos na tehnologiju, nove talente ili druge razvojne potrebe tvrtke?
  • Kako prednosti digitalne transformacije poslovanja najbolje iskoristiti za postizanje poslovne strategije tvrtke?

Vrlo je važno da CFO, kao dio razvojnog tima, osmisli način uspješne digitalne transformacije poslovanja preduzeća odnosno da nakon izvršene digitalne transformacije poslovanja preduzeće postiže uspješniju realizaciju poslovne ili korporativne strategije. Uloga CFO, pri donošenju strateških odluka, treba biti na način da se omogući najbolje moguće korištenje digitalne analitike za potrebe implementacije poslovne i/ili korporativne strategije.

Konvencionalno vs. Digitalno financijsko upravljanje

Suvremene tvrtke sve više koriste različite tehnologije za mjerenje financijskog uspjeha. Današnja nova mjerenja, primjenom digitalnih alata, pružaju bolji uvid u finacsijsko zdravlje tvrtke i podržavaju donošenje kvalitetnijih poslovnih i financijskih odluka.

Potreba za konvencionalnim načinom financijskog upravljanja postojat će i u narednom periodu, ali sve više će se vršiti prvenstveno zahvaljujući primjeni digitalnih tehnologija. Upotrebom različitih analitičkih alata za pojedine poslovne segmente i isplativost ulaganja u iste će se procjenjivati iz više različitih perspektiva, što ranije nije dozvoljavalo konvencionalno financijsko upravljanje, jer se bez adekvatnih digitalnih alata velike količine podataka nisu mogle efikasno i brzo obrađivati.

Zaključak

Predviđanja da će tvrtke širom svijeta, između 2018. i 2021. godine, zajedno potrošiti gotovo 6 trilijuna dolara na inicijative za digitalnu transformaciju najbolji su pokazatelj da primarna uloga CFO-a u tvrtki treba biti zagovaranje i podrška pri digitalnoj transformaciji poslovanja.

Ako se želi konkretizirati uloga CFO-a, pri upravljanju procesom digitalne transformacije poslovanja, najkraće se može definirati kao sljedeće:

  • utvrđivanje ekonomske održivosti izabranih digitalnih poslovnih modela
  • procjena profitabilnosti implementacije multi-funkcionalne digitalne procesne inovacije
  • pomaganje CIO-u pri određivanju i izboru adekvatnog operativnog modela poslovanja u oblaku
  • ubrzavanje prelaska financijske funkcije s konvencionalnog načina rada na automatizaciju i digitalizaciju poslovanja, primjenom razvnovrsnih analitičkih digitalnih alata za financijsko upravljanje.

 


Prijavite se na Dan PANTHEON računovođa 2020. i saznajte više o digitalizaciji u računovodstvu:

https://acckonferencija.datalab.hr/

Očekuju vas i bogate nagrade, a svakom sudioniku poklanjamo kupone s popustima na robne marke Reserved, Sinsay, House, Cropp i Mohito. Prisustvovanje je besplatno ali broj mjesta je ograničen, zato iskoristite priliku i prijavite se odmah!

Dan PANTHEON računovođa 2020.

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X